Mejla

Oisín Cantwell

Att ledande moderater lånar sig till rasistisk propaganda imponerar inte

KOLUMNISTER

Den mindre sofistikerade delen av högern tycks vara på väg att utveckla en ny besatthet.

Att dess företrädare plötsligt får högt blodtryck av busschaufförer kan vid en första anblick te sig egendomligt, men det krävs ingen djupare analys för att förstå vad detta egentligen handlar om.

För det är naturligtvis inte så att diverse gaphalsar inom Moderaterna och Sverigedemokraterna plötsligt har drabbats av en svårförklarlig avsky för en hel yrkeskår.

Inte heller upprörs de nödvändigtvis över busschaufförer som beter sig oacceptabelt. Aftonbladet kunde härom dagen berätta om en man som onanerade i förarsätet inför en 18-årig tjej utan att politiskt rabalder utbröt.

Nej, indignationen inskränker sig till de fall där föraren är muslim eller i vart fall förmodas vara det.

Fenomenet debuterade för någon vecka sedan i samband med berättelsen om 19-åriga Amanda som ombads stiga av bussen i Malmö för att hon ansågs vara för lättklädd.

Det blev ett liv och ett kiv bland nätets troll, mindre noggranna debattörer och de sociala mediernas högerpopulistiska konungar och drottningar. Chauffören antogs vara islamist och hans beteende ett resultat av kravlös massinvandring, öppna gränser och ett samhälle i djupaste sönderfall.

Den i sammanhanget pålitlige moderate riksdagsledamoten Hanif Bali ryckte givetvis ut och konstaterade på Twitter att "Nordens Ramallah levererar".

När så bussbolaget Nobina dementerade att medarbetaren haft politiska eller religiösa skäl muttrades det här och där besviket, men mungiporna skulle snart börja peka uppåt igen.

En ny busschaufför dök nämligen upp. Den här gången i form av en medarbetare på SL som under sin rast bad.

Den religiösa akten fotograferades av en kvinna som blev arg över att hon inte släpptes ombord. Hon skickade bilden till Jan Sjunnesson, före detta chefredaktör på den sverigedemokratiska tidningen Samtiden, som lade upp den på Facebook.

I varje fall säger Sjunesson att det var så det gick till. Detektiver på sociala medier har dock kommit fram till att bilden först publicerades av en man med ett alldagligt namn.

Innan någon visste ordet av hade hur som helst ett par främlingsfientliga sajter skrivit artiklar om saken.

Så långt inga konstigheter. Dessa medier livnär sig på det växande hatet mot muslimer och för dem är en bild av detta slag ytterligare ett belägg för att det bara är en tidsfråga innan Sverige är en islamistisk stat med sharialagar och skolbarn som tvingas be till Mecka.

Det bör dock påpekas att rasisterna var hederliga nog att berätta att bönen skedde under rast.

Denna allt annat än oväsentliga detalj föll emellertid bort då storyn plockades upp av representanter för ett parti som traditionellt har ansett att politiker inte ska lägga sig i vad människor gör på sin lediga tid, nämligen Moderaterna.

Den allestädes närvarande Bali gissade sarkastiskt att mormoner varit i farten och trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons fick feeling, beslöt visa handlingskraft och skrev på Facebook att han kräver att SL går till botten med det inträffade:

"Att - om det stämmer - i stället för att möta en resenär välja att utöva en religiös aktivitet är helt oacceptabelt".

Ett annat sätt att uttrycka saken hade kunnat vara att passagerare vid ändhållplatser helt enkelt får finna sig i att vänta med att stiga på bussen tills pausen är över och det är tid för avgång.

Att ledande företrädare för ett parti som gör anspråk på att vara statsbärande lånar sig till rasistisk propaganda imponerar inte.

Men jag antar att det inte längre finns anledning att förvånas.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

LÄS VIDARE

Hanif Bali efter petningen: ”Klart det sårar”

ÄMNEN I ARTIKELN

Kristoffer Tamsons

Hanif Bali

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Politik

Samhälle