Mejla

Oisín Cantwell

Mordet i Malmö troligen snart uppklarat

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Dödligt våld med skjutvapen klaras ofta inte upp.

Men jag tror att mordet i Malmö snart är löst.

Mord, dråp och misshandel med dödlig utgång är brott som ofta leder till åtal och fällande dom.

Det är de mest allvarliga brott vi har, polisen satsar stora resurser på varje fall och de inblandade känner i regel varandra, vilket är polisiärt tacksamt.

Men det finns en kategori mord som inte följer detta mönster. Inte ens tre av tio uppgörelser med dödlig utgång i kriminella kretsar leder till domstol.

Vittnen vågar inte berätta

Det finns flera orsaker till den dystra statistiken. Gärningsmännen är tränade i att lämna så få spår som möjligt efter sig. Utredningarna bedrivs i miljöer där människor inte gärna pratar med polisen. Vittnen, i den mån de finns, vågar inte berätta vad de vet.

Med det sagt tror jag att det vedervärdiga mordet på en kvinna i Malmö som sköts ihjäl med sin bebis i famnen snart är uppklarat. Det finns ett antal anledningar till min optimism.

Utredningen har redan gjort väsentliga framsteg. En person som är misstänkt för medhjälp till mord är anhållen. Han kan visserligen snart vara på fri fot igen och avförd från utredningen, men gripandet indikerar att utredarna har en bild av i vilken krets de ska leta.

Dessutom kan ett mordvapen ha hittats. Det är ofta en avgörande pusselbit. Om en person kan bindas till både revolver och mordplats får han det svårt att snacka sig fri.

Den mördade kvinnans man har en grovt kriminell bakgrund. Det är knappast en slump. Troligen är det här motivet återfinns. Det gör också att polisen kan rikta spaningarna mot vissa kretsar.

Mördaren snart gripen

Brottets exceptionella hänsynslöshet har lett till stor uppmärksamhet i tidningar, radio och tv och till politiskt tryck. Nu tror inte jag utredarna behöver yttre påverkan, de är tillräckligt upprörda för att anstränga sig till det yttersta utan krav på sig utifrån, men trycket bidrar till att hålla högsta tänkbara ambitionsnivå.

I utredningar av detta slag vänder polisen upp, och ner på den kriminella världen. Av bara farten upptäcks och klaras andra brott upp. Det gillar inte gangsters, som kan tänkas ge polisen eventuell information om mordet för att själva få lugn och ro.

På  måndagskvällen arrangerade den mördade kvinnans vänner en minnesstund på platsen där hon sköts.
På måndagskvällen arrangerade den mördade kvinnans vänner en minnesstund på platsen där hon sköts.

Dessutom är även yrkeskriminella upprörda och vill se de skyldiga gripna. Visserligen har såväl kvinnor som barn mördats i uppgörelser de senaste åren, men detta fall är barbariskt på ett sätt vi inte tidigare har sett.

Mord på kvinnor som har barn med sig uppskattas helt enkelt inte.

Det verkar också vara så att vittnen till brottet är beredda att prata med polisen. Det kan visa sig vara avgörande.

Mördaren har all anledning att känna sig stressad. Rimligen är han snart gripen.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mord

Malmö