Mejla

Frida Boisen

Det är ni män som våldtar, misshandlar och dödar oss

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

OBS! Bilden är arrangerad.
OBS! Bilden är arrangerad.

KOLUMNISTER

Hans fru hade åkt in för att föda deras tredje barn och nu kom samtalet från sjukhuset. Hans son och dotter tittade förväntansfullt på sin pappa när han la på luren.

– Det blev ett jäntskvitter!

Besvikelsen och snudd på ilskan i hans ansikte gick inte att ta fel på. Uppenbart en nitlott.  

Så blev min mamma välkomnad till världen. Som en besvikelse.

Vad gör det med en människa att från start bli bemött som en besvikelse. Bedömd på bara en sak. Sitt kön. Vad gör det med den lille pojken som är storebror, att höra att hans nyfödda syster inte är lika mycket värd. Vad gör det med den lilla flickan som är storasyster, att höra att hon också förstås måste varit en besvikelse, jämfört med om hon haft en snopp.

Jag tror orden förstör mer än vad vi kanske både förstår eller vill erkänna.

Man skulle önska att vi hade kunnat säga att vi kommit långt. Att det hänt saker sedan 1940-talet, när min mamma kom till världen.
Och ja. Jämställdheten har gått framåt. Med myrsteg.

I 2019 SDG Gender Index, en ny internationell jämställdhetsrapport, som mäter  hur väl 129 länder i världen uppnått jämställdhet, konstateras att ingen, noll, av världens länder kommer vara jämställt år 2030.

 

Att vara kvinna i vårt land idag är inte bara att kämpa för att få lika mycket betalt, eller att tjata för att påminna om att styrelser och ledningsgrupper måste vara jämställda för att ha någon trovärdighet. Bara för att mötas med argument som att det inte ”finns” några kvinnor som passar.

Skitsnack. Kvinnor finns! Fler än män. Och för den delen tar fler kvinnor universitetsexamen, om man nu skyller på att kvinnorna inte har tillräcklig kompetens.

Men fortfarande diskrimineras kvinnor varje dag. Kvinnor i Sverige tjänar 88 procent av vad män tjänar, enligt SCB.

Men det är inte bara en kamp att vara kvinna i Sverige. Det är farligt att vara kvinna i Sverige. 

Och siffrorna går inte åt rätt håll. 

Förra året ökade antalet kvinnor som mördas av en man som de har eller har haft en parrelation med, med 57 procent. 22 kvinnor mördades i fjol, av mannen hon älskar eller älskat.

I fjol misshandlades 13 400 kvinnor i Sverige av en person hon har eller har haft en nära relation till. 37 kvinnor varje dag, som polisanmäler misshandeln av sin älskling eller sitt ex. Då kan vi bara tänka oss de brott som göms i tystnadskultur, skam, skräck. Alla kvinnor som med tårar rinnande nedför kinderna sminkar över blåtirorna och försöker hålla fasaden intakt. Inte sällan för rädslan att våldet annars blir värre.

Så vår rätt till sexualitet. Att som kvinna våga vara intim med en annan människa. Var tionde kvinna 16-84 år, ungefär 400 000 kvinnor, uppger att hon under 2018 blev utsatt för sexbrott, enligt nationella trygghetsundersökningen. Var tionde kvinna du känner, var tionde kvinna på affären, på din arbetsplats, i gymnasieklassen. Det är i de mörka rummen när ingen annan ser, som kvinnoförtrycket lever som starkast.

 

Hur länge ska vi ha det såhär? 

Hur länge ska vi acceptera förtrycket, våldet, orättvisan?

Vi måste prata om det för att förändra världen. Annars får vi en ny generation av våldtagna kvinnor, mördade kvinnor, ratade kvinnor, diskriminerade kvinnor. 

Nästa gång du där ute får gåvan att få en dotter, säg till henne och världen:

Jag är stolt. Jag är lyckligast i världen. Jag har fått en dotter!

Sen säger du till henne att hon är stark, viktig och kan bli vad hon vill.

Och män. Det är ni som förtrycker. Det är ni som våldtar, misshandlar och dödar oss.

Sluta med ert krig mot kvinnor. Det är dags att sluta fred.

 

Av: 

Frida Boisen

Publisert:

LÄS VIDARE

BOISEN: Alla behövs när vi måste tänka nytt

ÄMNEN I ARTIKELN

Jämställdhet

Sverige