Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

En trött Trump tvingas se publiken lämna

STATE COLLEGE, PENNSYLVANIA. Håller åldern på att ta ut sin rätt även för Donald Trump?

Han pratar långsamt och med dämpad röst.

Redan efter 40 minuter börjar folk gå hem.

När mötet närmar sig slutet är en tredjedel av arenan tom.

Följ ämnen
Här gör publiken vågen i väntan på TrumpHär gör publiken vågen i väntan på Trump

Visserligen kommer Trump en och en halv timme för sent till Bryce Jordan Arena men det är inget ovanligt när man går på hans valmöten. Anhängarna fördriver tiden med att göra vågen.

Ex-presidenten möts som vanligt av stående ovationer och jubel när han väl dyker upp.

Men när han börjar prata är det en något nedtonad Trump som framträder. Rösten är raspig och den sedvanliga energin saknas.

Under valrörelserna 2016 och 2020 var jag på många valmöten med Trump. Jag har aldrig sett honom så energifattig och avslagen som denna kväll. Som en flaska bubbel som stått över natten utan kork.

Det är en dålig kombination eftersom Trump är i State Collage som är hem till berömda Penn State-universitetet. Ovanligt många i publiken är unga studenter.

När vi kommer till arenan två timmar efter att dörrarna öppnat och två timmar innan Trump ska dyka upp saknas den sedvanliga kön vid ingången. De många uppställda fållorna av kravallstaket gapar tomma. Vi kommer direkt in till säkerhetskontrollen som är snabb och effektiv. Väl inne är det fullt med folk men vi hittar några lediga säten med bra utsikt över talarstolen.

Jag noterar att hela den övre läktarsektionen är avstängd med stora svarta plastskynken som hänger för. Man räknar med andra ord inte med fullsatt.

Trump i Bryce Jordan Arena.

Trumps osynliga vapen pekas ut: ”Har varit guld”


Hög rockmusik dånar ur högtalarna. Det går knappt att prata med varandra. 

Därefter avlöser uppvärmningstalarna varandra. Bland dem kongresskvinnan Marjorie Taylor Greene som är en av Trumps mest högljudda och största supportrar i kongressen. Medan demokraterna pekar ut henne som en av de mest inkompetenta och extrema ledamöterna.

Hon menar att det är demokraterna och Kamala Harris som är den stora faran för den amerikanska demokratin. Inte Trump.

När Trump tar över scenen får åhörarna ungefär samma blandning av slagkraftiga oneliners, lögner och självberöm som ex-presidenten brukar servera.

Han inleder med den retoriska frågan; har ni det bättre i dag än för fyra år sedan?

Publiken ropar ett unisont och kraftfullt NEJ.

Trump lovar att han ska återuppliva den amerikanska drömmen.

–Kamala Harris förstörde den men jag ska laga den.

Sen hejdar han sig och ler pillimariskt.

–Varför säger jag ens hennes namn. Ingen vet ju vem hon är.

Publiken gapskrattar.

Trump svarar med en av sina favoritrepliker.

–You are fired, Kamala. Försvinn.

Stort jubel hörs från läktarna. Vid det här laget är det fortfarande så gott som fullsatt på de läktarsektioner som är öppna.

Längst upp nära taket löper en digital reklamslinga där det står Vote Early. En uppmaning att förhandsrösta som går helt emot Trumps normala budskap att rösta gör man på valdagen och i pappersform.

Men republikanerna har insett att de förlorar på om bara demokraterna förtidsröstar. Därför uppmanar Trump nu alla att rösta så snart som möjligt trots att han tänker avskaffa den möjligheten om han blir president.

Jag och fotograf Jerker Ivarsson har gått in som publik eftersom vi inte fått någon pressackreditering. Både Trump- och Harris-kampanjen bojkottar mer eller mindre utländska medier med hänvisning till platsbrist.

Kvinnan framför mig berättar att hon varit på tio Trumpmöten. Bland annat på det i Butler där han blev skottskadad i ena örat efter ett mordförsök. Hon visar en bild i sin mobil där säkerhetsvakterna trycker ner Trump medan han försöker resa sig upp.

–Jag satt vara 50 meter bort, berättar hon. Det var väldigt skrämmande.

Tre saker återkommer Trump till gång på gång under sitt tal.

Invandringen, ekonomin och energifrågan.

Han visar grafik på de stora videoskärmarna som hävdar att invandringen aldrig varit så låg som när Trump var president. För att öka till lavinartade nivåer när Biden tog över.

–De är såna klåpare i Vita huset, säger han. Så inkompetenta. Vi måste byta ut dem och rädda landet.

Trump lovar att massdeportera invandrare så fort han blir återvald.

De starka applåderna indikerar att det är en populär åtgärd bland åhörarna.

Han lovar de många unga studenterna att de kommer att gå lysande karriärer till mötes bara de röstar på Trump. Han ska lyfta ekonomin till nya höjder. 

–Jag kommer inte at skicka er till ett krig nånstans långt bort för att dö.

Han lovar att energipriserna i Pennsylvania kommer att halveras när (han säger inte om) han blir president.

Med udden riktad till Kamala Harris säger han med illa dold förtjusning.

–Vi kommer att fracka, fracka och fracka.

Trump spottar ut sig orden med välbehag.

Fracking är en miljömässigt tveksam metod att få upp gas och olja. En metod som är väldigt vanlig i Pennsylvania och skapar många jobb där. En metod som Kamala Haris tidigare varit motståndare till och som Trump hävdar att hon fortfarande vill förbjuda. Detta trots att hon själv hävdar motsatsen.

I potten ligger det faktum att Pennsylvania är en väldigt viktig vågmästarstat. Lyckas Trump vinna den är han nästan garanterad att bli USA:s 47:e president.

Det är därför han spenderar så mycket tid i delstaten. Vilket även Kamala Harris gör.

Trump vet att energifrågan är en av nycklarna till en valseger och raljerar över den gröna övergång som Biden försöker få USA att genomföra.

–Jag kommer omedelbart att sätta stopp för ”the green deal scam” (fusket) när jag blir president.

Stundtals är Trump underhållande när han begår karaktärsmord på Kamala Harris men inte lika rolig som han var för fyra och åtta år sedan.

Efter en dryg halvtimme märker jag att folk börjar gå. Först tror jag att de bara ska på toa eller köpa popcorn. Men snart börjar hela bänkrader gapa tomma. Det är uppenbart att Trump inte trollbinder sin publik som i tidigare valrörelser. Det är inte samma sak som att de inte kommer att rösta på honom men det ger Kamala Harris rätt när hon i debatten mot Trump påpekade att många går tidigt från hans möten. Något som Trump då ilsket tillbakavisade. Han är besatt av åskådarskarornas storlek.

Nu kan jag bara konstatera att mot slutet av mötet gapar kanske en tredjedel av de blå stolarna tomma. 

Trump hävdade i början av mötet att tusentals människor väntade utanför arenan för att ta någons plats när de lämnade. En ren lögn. Det kommer inga och tar de tomma platserna. Trump måste själv se att publiken sviker honom.

Han försöker hålla dem kvar med att fördöma könsbyten, transsexuella och män som tävlar som kvinnor. Något publiken jublar bifallande åt.

Men när Trump har avslutat mötet dånar som vanligt hiten ”YMCA” med Village People ut över högtalarna. Trump tar sina vanliga danssteg till musiken.

Med nio dagar kvar till valet är den stora frågan om 78-årige Trump orkar stå distansen ut.

Jerker Ivarsson och Wolfgang Hansson på plats.