Anna Ekelund

Tänk om jag vill ha mer än onani?

KOLUMNISTER

Så här i årets halvlek, vid midsommar, bör kroppen renoveras. I onsdags gick jag till frisören som tvättade mitt hår och masserade hårbotten till sjunde himlen. Läste samtidigt att Olle Palmlöf kört rattfull och slutar som programledare. Att köra berusad är inte förenligt med ett programledarskap, säger SVT:s informationschef. Värdelös bilförare lika med kass programledare? Det låter inte professionellt. Vilka jobb är förresten förenliga med rattfylla? Kanske bäst att ge Palmlöf yrkesförbud med en gång.

Nyklippt fick jag manikyr och pedikyr hos de söta tjejerna på hörnet. Därefter till massören för en helkroppsmassage. Det heter bara så, tyvärr, för det utesluter kroppens bästa bitar, men det var gudaskönt ändå. Sedan hem. Städtjejen hade just fått lägenheten att glänsa, jag bad henne sätta på kaffe och vi tog en snabb fika innan hon gick. Jag jobbade framför datorn ett par timmar, sedan ringde jag horan. Han kom, tog hand om de delar som massören missat, pratade strunt en stund och gick strax före ”CSI” på tv. Jag kände mig som en ny, bättre människa när jag somnade på kvällen. Somliga skulle säga att jag varit ett svin, och en del av dem stiftar lagar.

Lagar är till för att följas, men om de inte grundas på logik är de inte övertygande. Allmänt rättsmedvetande är ingenting som mediedrev eller överkänsliga feminister ska rå på.

Den senaste tiden har flera domare erkänt att de köpt sex och nu debatteras om de bör behålla jobbet efter sonat straff. En fortkörning är inget problem. Knappt misshandel ens. Så varför är sex så känsligt? Klart att man inte ska begå brott. Lika klart att bli förlåten och gå vidare. Och jag håller med advokat Leif Silbersky, lusten att sälja eller köpa sex är en läggning. En böjelse.

Antingen bestämmer vi att domare ska vara absolut fläckfria till det omänskligas gräns. P-bot ger rött kort direkt. Eller så inser vi att de är som folk är mest och inte sitter på höga hästar. Vad jag har invändningar emot är att de inte har varit öppna med sin syn på prostitution. Omoral är att sägas vara emot något och ändå göra det. Men handling går före ord, så kanske är domarnas senaste aktiviteter egentligen debattinlägg. Och som i fallet Palmlöf, vad ska de göra i stället? Vilket yrke föreslås om man har en köpböjelse?

Ett jobb är inte mindre respektabelt än ett annat. Det är inte sämre att tillfredsställa en domare än att vara en.

Man talar ibland om klassamhälle men klassamhället är stendött. Olika förutsättningar, visst, men klass? Aldrig. Idag är det ungefär lika svårt att komma in på juristlinjen som på frisörutbildningen. Vi kan välja vilken grupp vi vill tillhöra. En fas i karriären och tillvaron är inget statiskt tillstånd.

De flesta tycker att frisör, pedikyrist och massör är godtagbara yrken. Vid städhjälp börjar lägren splittras. Kan man fixa det själv är det fult att be någon annan, säger en väninna.

Jag håller inte med. Det är klart att jag kan städa. Klippa håret själv om det kniper. Men jag lämnar gärna över till den som är bättre.

Onani är numera accepterat och frikopplat från kärlek. Men om jag vill ha mer då? En annan kropp intill mig. En kravlös överenskommen intimitet, en annans hud mot min en stund. Kan jag inte få köpa tjänsten om någon vill tillhandahålla den? Och säg inte trafficking, det är inte det jag vill ha. De senaste åren har man på regeringsnivå buntat ihop prostitution och trafficking som om det vore samma sak. Det finns fabriker där arbetsförhållandena är vidriga, men av den anledningen stänger vi inte Volvo. Prostitutionslagen kanske var en överreaktion, slår det mig nu när Roks faller tungt.

Men om horan egentligen inte vill? Så tänker vi aldrig om massören. Tänk om en vidrig, otrevlig och illaluktande kvinna vill ha massage. Ska massören då förbjudas att utöva sitt yrke? Det är här professionalismen kommer in. Ett proffs gör det leende och stolt. Professionalism och yrkesstolthet ska inte ringaktas i någon bransch.

Så svin eller ej. I en bättre värld kunde det ha gått till just så här. Jag köpte aldrig sex, och vit piga har få råd med i Sverige. Men jag är midsommarfin och inte ett dugg omoralisk. Redo för min sill och nubbe. Glad midsommar!

Anna Ekelund

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

Anna Ekelund

ÄMNEN I ARTIKELN

Anna Ekelund