Mejla

Lena Mellin

Inte ens de närmaste sluter upp i kampen

KOLUMNISTER

”Hittills har debatten om RUT-avdraget inte gynnat Socialdemokraterna”

Mikael Damberg, riksdagsledamot (S), och Mikaela Valtersson, ekonomisk talesperson för MP, har gått ut och berömt RUT-avdraget i debattartiklar.
Mikael Damberg, riksdagsledamot (S), och Mikaela Valtersson, ekonomisk talesperson för MP, har gått ut och berömt RUT-avdraget i debattartiklar.

Avdraget för hushållsnära tjänster kunde blivit ett ess i kampen mot alliansen och Reinfeldt.

Men det ser ut att bli tvärtom.

En riktig mardröm för Mona Sahlin.

Avdraget för hushållsnära tjänster är ett av Sveriges mindre problem. Ändå är debatten om det hetsig, på gränsen till febrig.

Varför? Därför att det är en viktig symbolfråga som båda blocken tror att de har något att vinna på.

Fredrik Reinfeldt tror att han kan få det att se ut som om Mona Sahlin är emot nya jobb.

Mona Sahlin hoppas att hon kan få den borgerliga alliansen att framstå som orättvis. Som om de sparkar folk från kommunerna och ger överskottet till vinsippande damer i Djursholm som inte har lust att städa.

Det hade kunnat lyckas. Om det inte hade varit för Damberg och Valtersson.

Den 24 februari skrev Mikael Damberg en debattartikel i Svenska Dagbladet tillsammans med SKTF:s ordförande Eva Nordmark.

”Avdraget gynnar välfärden”

Damberg är riksdagsledamot (S), sitter i partiets verkställande utskott och är ordförande i Mona Sahlins eget partidistrikt, Stockholms län.

Enligt författarna är avdraget billigt. Det är bra för jämställdheten. Det gynnar välfärden. Och det ska absolut inte avskaffas. Snarare utökas och bli ännu bättre för åtminstone barnfamiljerna.

Dagen efter skrev Mikaela Valtersson en artikel i Aftonbladet. Hon är ekonomisk talesperson (MP). Hon slog fast att hennes parti inte heller vill avskaffa avdraget just nu. Inte förrän konjunkturen förbättrats.

Bara Lars Ohly höll stoiskt emot.

Mona Sahlin hade alltså inte sina närmaste med sig i planerna på att avskaffa bidraget pronto. Debatten växte till ett flammande valborgsmässobål.

I sin bok ”Med mina ord” som kom ut 1996 drog Mona Sahlin för en lans för hushållstjänster.

”Att skattesubventionera en byggnadsarbetare som bygger om köket är helt okej. Men att subventionera (hjälpa) ett företag som anställer en städerska att städa i samma kök är förkastligt. Jag har aldrig hört någon kalla byggnadskillen för dräng. Men städerskan blir alltid piga. Att lämna bort den skitiga bilen till tvätt är helt okej. Men att lämna bort köket till tvätt är inte okej.”

5 000 jobb hotas

Samma diskussion skulle kunna föras i dag. ROT-avdraget har kostat fem miljarder sedan det infördes i somras men ifrågasätts inte.

Kostnaderna för avdraget för hushållsnära tjänster var 2008 440 miljoner, förra årets siffror är inte klara än. Det genomsnittliga avdraget var 4 300 kronor. 5 000 jobb skulle försvinna om avdraget avskaffades enligt branschorganisationen Almega.

Hittills har debatten om ”pigavdraget” inte gynnat Socialdemokraterna.

Den rödgröna alliansen, ledd av Sahlin, är splittrade i en blockskiljande symbolfråga.

Sahlins eget parti är inte heller överens. Där finns de som vill bygga ut avdraget. Och de som tycker att det är orättvist till max.

Försöket att göra avdraget till en rättvisefråga har fallit till marken eftersom ledande S-företrädare med mycket goda inkomster själva oblygt drar av.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin