Mejla

Johanne Hildebrandt

När Carola var en främlig – i Haiti

KOLUMNISTER

Tre veckor efter jordbävningen på Haiti flögs Carola dit av Hoppets stjärna. På plats träffade hon sitt fadderbarn, Eden 15 år, på den skola hon sponsrade honom att gå i och överlämnade en gåva, en flaska parfym. Kanske inte direkt vad en katastrofdrabbad hungrig tonåring behöver men med tanke på att sångerskan tidigare delat ut idolbilder till förvånade sydamerikanska slumbarn samt gett cd-skivor till hemlösa så är i alla fall inte jag förvånad.

Bilder togs i alla fall på mötet, både Carola och Hoppets stjärna fick sin publicitet. Men i förrgår avslöjade Aftonbladets Mattias Carlsson att fadderbarnet Eden inte gått på organisationens skola på två år eftersom hans familj inte haft råd att betala avgiften.

Denna detalj hindrade varken Hoppets stjärna eller Carola att utnyttja honom i PR-syfte. Det är inte första gången det blir fel trots att syftet är gott, så missförstå mig rätt: Många hjälporganisationer utför ett beundransvärt arbete och ger människor livsnödvändig hjälp, mat och utbildning, men mycket kan också förbättras. Det bevisar den senaste tidens skandaler – Röda korsets alla affärer, de 10-tals miljoner som förskingrades ur en hälsofond i Zambia, SR:s avslöjande att biståndsmiljoner pumpats in i ett mejeri i Makedonien som gick i konkurs efter två år med skulder på 350 miljoner till bönder och leverantörer. Vi skattebetalare kan få skjuta till ytterligare 60 miljoner kronor för att täcka upp kostnaderna i härvan. Svenska Dagbladet avslöjanden om kommunpolitikernas resor för att utveckla demokratin i Kina och Afrika var också intressant läsning men det finns mycket kvar att granska.

Vad händer med de 800 miljoner som skänks till Moçambique varje år? Hur används den halva biståndsmiljard och de 300 miljoner i humanitärt stöd som varje år pumpas in i Afghanistan, ett av världens mest korrupta länder?

Finanskrisens stålbad har gjort att biståndsmiljonerna blivit färre, branschen är inte van att ifrågasättas. En del slår ifrån sig á la Bengt Westerberg när de synas och kritiseras. Men varje krona måste gå fram och göra nytta.

Som skattebetalare vill jag veta exakt vad pengarna används till, total transpararens behövs.

För man vill ju hjälpa människor på riktigt, inte sponsra ett mejeri i Makedonien som får bönderna att gå i konkurs eller ge bort en onödig flaska parfym.

Av: 

Johanne Hildebrandt

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Johanne Hildebrandt