Sverige har blivit ett smutsigt land

KOLUMNISTER

Förutom allt annat som är avskyvärt med aggressiva fotbollssupportrar finns en aspekt som hamnar lite i skymundan: de smutsar ner.

Det finns inget så säkert tecken på en annalkande derbymatch som drivor med korvbrickor och ölburkar på trottoarerna. Häromveckan körde man fram en brigad av traktordammsugare för att röja upp efter Hammarbyfansens årliga parad på Södermalm.
 

Men egentligen är det bara själva toppen på sopberget.

Att färdas genom mellansverige om våren är som att resa genom ett land av snusk. Överallt i vägrenen ligger tomma mjölkpaket, ketchupflaskor och långa girlander av toapapper. Man kan hitta i stort sett vad som helst längs med E4:an – ett kylskåp, en halv Volvo, en bränd grillvante, en trasig kryddhylla, lite lasagnerester. En morgon tar jag en promenad i Värmland och upptäcker förvånat ett tomt smörpaket i diket på landsvägen.

Vad är det frågan om?

Det kan bara finnas två förklaringar: antingen har någon brett sin sista macka på platsen. Eller så har folk börjat dumpa kökssoporna genom bilfönstret.
 

Och denna medeltidsinspirerande avfallshantering breder ut sig.

Minns ni de moraliskt uppfordrande ”Din mamma jobbar inte här”-lapparna som satt uppe i fikarummen? I dag behövs lapparna inte längre.

För nu jobbar din mamma här. Någons morsa eller farsa eller moster torkar av ditt skrivbord, diskar din kaffekopp, drar runt med städvagnen i korridorerna och svabbar golvet på natten.

Smutsen har blivit en vattendelare i samhället. Å ena sidan finns alla de som skitar ner. Å andra de som sliter med att städa upp efteråt.

I Stockholm tvingar man långtidsarbetslösa att plocka upp roséboxar, ciggfimpar och engångsgrillar efter familjepicknickar i parkerna.

Ett sant skitjobb, i flera bemärkelser, eftersom de inte ens får någon lön. Vägrar man samla fimpar i gryningen kan man bli av med försörjningsstödet.
 

En bekant berättar om villafamiljen där ungarna helt sonika sopade ner kexsmulor och syltklickar efter mellanmålet under bordet. Ungarna hade aldrig i hela sitt liv sett en sopkvast. Det spelar ingen roll – vi har ju har städerska med RUT-avdrag!

Det sägs om vår tid att vi är besatta av renhet, att allt ska vara ljust och fräscht.

I själva verket är det precis tvärtom. Vi blir bara värre smutsgrisar.

ARTIKELN HANDLAR OM