Soffan symboliserar det trygga i världen

KOLUMNISTER

Större delen av livet och tillvaron går åt till att begripa livet och tillvaron.

Allt från det stora till det lilla. Från politik och världsekonomi till det lilla på privat nivå. Det är som ett pussel. Jag stirrar och försöker förstå, få bitarna att falla på plats. Allt som oftast går jag bet. Det är sannerligen inte lätt.

Ta till exempel detta med alla sofforna. Hur hänger det ihop?

Jag sitter med en morgontidning uppslagen över köksbordet. Halva tidningen handlar om jordens förestående undergång ur olika aspekter, med tydlig tonvikt på finanskris, börsras och ekonomisk oro. Den andra halvan handlar om soffor.

Sida upp och sida ner med fyrfärgsannonser om soffor. Bild efter bild på soffor i sina naturliga miljöer, bland fluffiga mattor och klarlackade bord och med lugna pastellfärger i hemtextilierna. Ibland ser man en människa som myser men oftast är möblerna ensamma.

Trots åtskilliga år på nacken kan jag inte påminna mig att soffor någonsin har exponerats i en sådan omfattning som i dag. Det måste rimligen betyda något. Den enkla ekvationen är väl att soffan symboliserar den trygga famnen i en osäker värld, en lugnande vit och fräsch livmoder

i formskum och tvättbar bomull.

Vad som än händer kan vi sitta där och kura skymning, även om vi medverkar till den galopperande utvecklingen där de globala banksystemen pumpar ut nya pengar till människor som sedan länge slutat amortera. Jag är ingen expert men jag känner igen en punktering när jag ser den.

Och nu sitter jag alltså här med en papperstidning. Den kommer snart att dö, med eller utan soffannonser. Forskare från USA och Australien har till och med angivit dödsåret till 2025. Då går den sista svenska papperstidningen i graven. Jag tror att det är nonsens, och hoppas hellre på en återkomst då alltfler yngre människor upptäcker kvaliteten hos beprövade saker.

För vänd på steken; om papperstidningen lanserades i dag skulle den väcka sensation. Vilken grej! Det bästa från internet i en behändig form som inte ens kräver uppkoppling. Lika smart som den där boken som kommit som en utveckling av läsplattan.

Och tänk om cykeln inte var uppfunnen förrän just i dag. Den skulle bli en världsnyhet – en miljöräddande innovation som både skapar hälsa och sparar pengar. Den skulle rentav kunna bli större än soffan.

Då skulle vi vara på väg mot något riktigt bra.

ARTIKELN HANDLAR OM