Mejla

Oisin Cantwell

Livstidsdomen förvånar inte

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Att hovrätten skärpte straffet för kvinnan som styckmördade sin kärleksrival till livstid förvånar inte.

Avgörande är att hon noggrant planerade att döda den andra kvinnan.

Örebro tingsrätt gjorde en generös avvägning då den dömde Jonna Henningsson till 16 års fängelse.

Att kvinnan en vecka innan hon åkte hem till sitt offer och överföll henne googlade hur ett styckmord genomförs på bästa sätt, något som åklagaren påstod bevisa att hon hade uppsåt att döda, viftades undan.

Som om det var en slump att mordet genomfördes på i princip samma sätt som en flashbacktråd hade tipsat henne om.
Märkligt var även att domstolen inte med ett ord reflekterade över det faktum att Henningsson dök upp hos sin rival med hammare, förskärare, preparat för insomning och sprutor som preparerats med bland annat sprit.

En utrustning som onekligen stärker intrycket av att hon hade mord i sinnet.

Göta hovrätt håller inte med tingsrätten om att mordet skedde enligt det så kallade likgiltighetsuppsåtet, ett begrepp som något förenklat innebär att gärningspersonen begrep att våldet skulle leda till döden, men struntade i det.

Överinstansen anser att kvinnan hade direkt uppsåt att döda och att brottet var planerat. Researchen som gjordes och den medhavda vapenarsenalen avgör den saken.

Slutsatsen är avgörande för straffskärpningen.
Hovrätten konstaterar att offrets lidande och dödsångest måste ha varit svårt: en granne har hört vrål under 20 minuter och den skyldige har berättat om slag i huvudet med hammare, spruta instucken i nacken och att hon gick och hämtade en annan kniv då hon ansåg den första vara för slö.

Med hänsyn till dessa omständigheter finner domstolen mördarens förklaring, att vapnen bara skulle användas till att skrämma den andra kvinnan, "som så orealistisk att den kan lämnas utan avseende".

Domstolen finner inga förmildrande omständigheter. Försvårande är att Henningsson styckade den döda kroppen för att inte bli avslöjad.

Utgången är en framgång för åklagaren, som under två rättegångar har hävdat att mordet var välplanerat och att den skyldige skulle dömas till livstid.

För Jonna Henningsson innebär lagens strängaste straff ett inte obetydligt antal extra år i fängelse.

avOisin Cantwell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM