Professionell innebar att man tvingades sälja sig

Foto: Utrikesminister Margot Wallström (S).
KOLUMNISTER

Om man läser Gabriella Håkanssons romaner, satta i London strax efter Napoleonkrigen, kan man undra över det hemliga säll­skapet Dilettanti. Varför frivilligt kalla sig dilettant? Definitionen i akademiens ordlista lyder: ”Person som utan erforderlig sakkunskap sysslar med vetenskap el. konst.”

Förklaringen ligger delvis i att det där sippa ”erforderlig” är satt i liten stil. Det betyder att det rör sig om en precisering som inte är nödvändig. Något säger mig att ”erforderlig” har smugit sig in i definitionen, ungefär samtidigt som medelklassen smög sig uppåt i samhället.

Sedan medelklassen lade beslag på samhällets taktpinne och rotting har den ju oavbrutet upplyst oss om att ”professionell” är vad man ska vara. Om man inte är professionell, är man dålig på det man gör. Då är man ”amatörmässig”. Och ur denna övertygelse flödar en aldrig sinande ström cv:n, titlar och arbetslinjer.

Dilettanterna levde i en tid och en samhällsklass där värderingarna var de motsatta. Att vara ”pro­fessionell” innebar att man av fattigdom tvingades sälja sig. Ett slags horeri, alltså. Det enda förenliga med någon stil, själv­känsla och ära var att förbli amatör. Dilettant, om man så vill. Endast idrotten höll fast vid den tanken.

Detta kommer jag att tänka på när jag med viss förväntan följer turerna kring vår utrikesminister och hennes chef. Vilket land kan de tänkas trampa på tårna i dag? Vilken ambassadör kommer att kallas hem? Vilken ilsken stats- eller regeringschef kommer att känna sig tvingad att säga upp bekantskapen med oss den här veckan?

Kanske är allt Wallström hittat på alldeles rätt, men sättet ... Det kan knappast ha gått som hon, eller hennes chef, hade tänkt sig.

Wallström och Löfven är amatörer, viskar de namn­lösa källorna på UD. Men all diplomati brukade en gång skötas av amatörer. De var ofta mycket skickliga. Och om Wallström är amatör som politiker, vad är hon då proffs på?

Det viskarna menar är förstås bara att Wallström och Löfven inte klarar av sina jobb. De styr inte, utan blir styrda av andra. Ordet viskarna söker är inte ”amatörer”, utan ”klantskallar”.

Tur att vi har vår försvarsminister, som på tryggt dalmål gör vad han kan för att återställa det försvar som pro­­fessio­nella moderater av­skaffade.

ARTIKELN HANDLAR OM