Läs det här innan ni laddar ner nästa film

Foto: Foto: PETER KJELLERÅS

Även om en överväldigande majoritet av riksdagsledamöterna vill försvara den privata äganderätten så finns det få frågor som är så impopulära hos politiker som dem om ägande till konstnärliga verk: böcker, dataspel, film och tv-program.

Eftersom fegheten förbjuder de folkvalda att stöta sig med vissa väljare är det bättre att låtsas som det regnar, när grunden läggs för en ny organiserad kriminalitet.

Film- och tv-branschen utsätts dagligen för mångmiljonförluster på grund av tjuvar som laddar ned upphovsrättsskyddat material och sedan sprider det på nätet för att profitera.

De som drabbas är författare, fotografer, regissörer, skådespelare, producenter, anställda på film- och tv-bolag och personer som investerat i branschen.

Hur omfattande är denna brottslighet?

Våren 2009 infördes Ipred-lagen, som förbjuder piratverksamhet. Över en natt gick all datatrafik i Sverige ned med 40 procent. Där har ni proportionerna. Cirka 100 miljoner filmer fildelas varje år illegalt.

Sedan lagen visat sig tandlös och bara ett fåtal personer dömts villkorligt eller till dagsböter har trafiken gått upp igen.

Trots att legala och garanterat virusfria streamingtjänster som Viaplay och Netflix kostar mindre än en vinare i månaden fortsätter folk att stödja de kriminella som stjäl filmer, tv-program och annat skyddat material på nätet.

Det är de stora utländska spelbolagen som annonserar på piratsajterna, i jakten på nya idioter att lura pengar av.

Pengarna som sajternas ägare roffar åt sig hanteras av ”seriösa” betalnings­tjänster som PayPal.

Och det är de stora telekombolagen som sköter distributionen av stöldgodset, med hänvisning till frihet och integritet. När de själva ville stoppa legala tjänster som Skype blev det plötsligt annat ljud i skällan.

Vad är det för människor som satt i system att stjäla upphovsrättsskyddat material?

Ett är säkert, de försöker värna sin egen anonymitet. Låt mig ta två exempel, båda är administratörer på en av de största piratsajterna. Där kallar de sig Fuvisa och Castlemania.

Fuvisa är en man i 20-årsåldern, boende i Linköping, som länge varit aktiv med att ladda upp stulna filmer till så kallade torrentsajter. Fuvisa är dömd för häleri, misshandel, hot mot tjänsteman och två fall av våld mot tjänsteman.

Castlemania är en man i 40-årsåldern hemmahörande i Kalmar, där han bland annat ansvarar för en idrottsklubbs hemsida. Castlemania är dömd för misshandel, olaga hot, förolämpning, skade­görelse, brott mot kniv­lagen, hets mot folkgrupp och barnporno­grafibrott.

Tänk på det, nästa gång ni går in på sajten och hämtar en gratisfilm åt ungarna.

Grundmurade fakta

Den senaste Betongindikatorn visar att produktionen av betong är högre än vid samma tid förra året. En slags enklare betong fanns redan på romarnas tid, men föll i glömska och slog inte igenom igen förrän i början av 1800-talet. Då kom också den bättre Portlandcementen, som är den allmänt förekommande i dag.

Motstridiga fakta

Det tynande Piratpartiet gillar fildelning i alla former. Företrädarna anser att allt på nätet ska vara fritt. Samtidigt vill de slå vakt om den personliga integriteten. Man behöver inte vara astrofysiker för att begripa att det är en omöjlig ekvation.

avRobert Aschberg

ARTIKELN HANDLAR OM

Film

Brott