Mejla

Alex Schulman

Snoppen får gärna sjunga men måste den stå upp?

Publicerad:
Uppdaterad:

Veckans virala snackis är utan tvekan SVT Barnkanalens låt om ”snoppen och ­snippan”. Musikvideon som släpptes för några ­dagar ­sedan har redan fått över en halv miljon tittare. De flesta verkar tycka att musikvideon är festlig och menar att det är bra att könsorganen avdramatiseras för barnen. Det är ju inte så mycket att oja sig över, tjejer har snippa och killar har snopp och sen är det ­inte mer med det. ­Andra känner däremot en helig vrede över att det ­vulgariseras så på fina SVT.

Jag såg musikvideon med min dotter och hon tyckte att den var ”ganska kul”, hon hade bara en snabb fundering: ”Varför står snoppen upp?”

Jag tycker att hon ställer en relevant fråga. Lite paff blev jag faktiskt av det ­grafiska. Snippan i musik­videon är tecknad som en försiktig liten skåra med två ögon och glatt leende. Oskyldigt och rart. Snoppen däremot är en vildsint råbånge, ett riktigt kalasstånd som dansar runt på ett ­maniskt sätt. Det är inte ens ett försiktigt litet halvstånd, ingen blygsam liten vinballe som svajar där i bild, nej, det är en rasande åderpåle som stormar fram i låtens inledning och sjunger: ”Här kommer snoppen i full galopp.” Blanka pungkulor som ­glimmar under det mäktiga tornet av kött.

Varför står snoppen upp? frågar hon. Det blir mycket att förklara för dottern. Om hur snoppar som pekar ner plötsligt kan bli snoppar som pekar upp. Och bevekelse­grunderna för detta.

Grejer som man kanske ­inte vill förklara förrän om tio år eller så.

Och saker som dessutom är rent livsfarliga att för­klara, för tänk sen när min dotter kommer till dagis och ska återge samtalet till fröknarna. Det är mycket som kan bli ”lost in translation” där, och så blir det enskilt samtal med fröken, jag ser redan i dörröppningen ­deras ­blickar, hur hon hatar mig, äcklas av mig, och så väntar socialen när jag kommer hem, med en polis eller två och de tar barnet ifrån mig, sliter henne ur min famn och ner med henne i hissen och jag skriker VART TAR NI ­HENNE, ÄLSKLING, OROA DIG ­INTE, PAPPA ­KOMMER OCH HÄMTAR DIG SNART.

Och där vill man ju inte hamna. Så om man ska ­formulera en åsikt så blir det väl att jag tycker om idén med snoppar och ­snippor som sjunger, men jag tycker man ska vara försiktig med ståkukarna.

Av: Alex Schulman

Publicerad: