Till sist sade Stefan Löfven någonting

1 av 4

Drygt 20 timmar efter Säpo skalat upp risken för nya terrorattacker i Sverige kommenterade Stefan Löfven för första gången hotläget.

Det var på tiden.

Det är bra att statsministern inte är en linslus som pladdrar. Men Säpobeslutet att höja hotnivån för terrorbrott till den hittills högsta siffran är en åtgärd som han, eller hon, verkligen bör säga något om. Medborgarna förväntar sig helt enkelt det.

Det gjorde Stefan Löfven till sist, 20,5 timmar efter presskonferensen på Säkerhetspolisen. Det är bra att han tog sitt förnuft till fånga.

Konkret hade Löfven ett par utredningar med sig i bagaget. Mer om det senare i artikeln. Men dessutom konstaterade han att Sverige hittills varit för naiv mot terrorismen.

■ ■ ■

Det är inte en uppfattning som jag delar. Sverige vaknade ur sin möjligen naiva dröm 1972 när högerextrema kroater kapade ett plan på flygplatsen Bulltofta i Skåne. De krävde att sju fångar, dömda för mordet på den jugoslaviske ambassadören i Sverige. Det lyckades inte.

Bulltoftakapningen ledde till Sveriges första terroristlag som dock inte permanentades förrän 1975. Då ockuperade Kommando Holger Meins, en del av Röda armé-fraktionen, västtyska ambassaden i Stockholm. En exploderade trotylladdning satte till sist stopp för ockupationen.

Sedan dess har säkerhetspolisen faktiskt avvärjt flera terrorhot. Exempelvis Kommande Sigfried Hausners planerade kidnappning av dåvarande statsrådet Anna-Greta Leijon 1977. Eller det planerade attentatet mot tidningen Jyllands-Posten i Köpenhamn 2010, där hela redaktionen skulle skjutas.

Ensamma galningar som självmordsbombaren på Drottninggatan 2010 eller pojken som mördade två på skolan i Trollhättan tidigare i höstas är det däremot mycket svårt att värja sig emot.

■ ■ ■

Stefan Löfven vill alltså genomföra två utredningar för att underlätta kampen mot terroristerna. Den ena handlar om hemlig dataläsning. Det är ungefär samma sak som hemlig telefonavlyssning men för datorer. Det är inte ovanligt att polisen snappar upp intressanta samtal där deltagarna flyttar till Skype för att kunna kryptera fortsättningen.

Den andra handlar om kameraövervakning av byggnader med verksamhet som det finns generella hotbilder mot. Löfven nämnde särskilt medier, religiösa lokaler och asylboenden.

En tredje åtgärd som Stefan Löfven efterlyser är att alla som passerar Schengenområdets yttre gräns måste ha biometriska pass, alltså med ett datachip med innehavarens personuppgifter och foto. Schengen är det passfria område som 22 EU-länder och fyra andra europeiska länder bildat.

– Sverige kommer aldrig att ge vika för terroristerna. Vi kommer att göra det som krävs, sade Stefan Löfven på pressträffen i Rosenbad.

Det får man verkligen hoppas. Alternativet, att ge efter för barbarerna, vore förfärligt.

Läs mer om terrorhotet mot Sverige

STEFAN LÖFVEN: Svarade på tittarnas frågor TV

BILDER: Här lämnar den misstänkte polishuset

SAMMANFATTNING: Misstänkte terroristen gripen – detta vet vi

DEN GRIPNE: Har bott i Sverige sedan september

VÄNNEN: ”Han sa att han flytt från IS”

LEIF GW PERSSON: ”Något är fel här”

JAKTEN FORTSÄTTER: Säpo jagar fler misstänkta

DETTA HAR HÄNT: Höjd terrorhotnivå i Sverige

BAKGRUND: Terrorhotet mot Sverige

För första gången någonsin har Säkerhetspolisen höjt nivån för terrorhot till fyra på Sverige.
Orsaken är konkreta uppgifter om planer på ett terrordåd.

■ ■ Onsdagen den 18 november meddelade Säkerhetspolisen, Säpo, att nivån för terrorhot i Sverige har höjts från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.

■ ■ En fyra innebär att hotnivån bedöms som hög. Konkret innebär det att Säpo anser att sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.

■ ■ Enligt Säpochefen Anders Thornberg beror höjningen på att det kommit ”konkret underrättelseinformation” som gör att en förundersökning om förberedelse till terroristbrott inletts.

■ ■ Källor uppger för Aftonbladet att hotet kommer från en man vid namn Mutar Muthanna Majid. Han uppges komma från Irak, och ska vara i 25-årsåldern. Vidare ska han ha stridit i Syrien för Islamiska staten IS. Majid tros ha tagit sig till Sverige via Tyskland. Enligt uppgifter misstänks han planera terrordåd i Europa.

■ ■ Hotnivån har aldrig tidigare legat på en så här hög nivå i Sverige. Enligt polisen bör man inte vara orolig, men Säpochefen uppmanar trots det människor att vara ”extra vaksamma”.

■ ■ Polisen kommer att öka bevakningen av platser där många människor rör sig och objekt som bedöms som extra strategiskt intressanta.

■ ■ Efter Säpos beslut har även Försvarsmakten höjt sin hotnivå till en fyra på en femgradig skala. Det innebär att hotet bedöms som högt.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM