Lina Thomsgård

Grattis damer! Talangen märks om skorna tas av

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det handlar om kvalitet och talang. Inte om kön. Festival­sommaren sjunger upp i kulisserna och i takt med att affischnamnen presenteras kommer mans­dominansen återigen att debatteras - och precis som alltid förklaras just så. Med att man låtit kompetens och objektiv kvalitet styra.

Det kan därför vara en poäng att vårpåminna om när symfoniorkestrarna för något decennium sedan stod inför samma problem, akut kvinnobrist, eller om det var kvinnors brist på talang.

För kvinnorna spelade ju inte alls lika fint, det tvingades konserthusen gång på gång konstatera när det skulle rekryteras.

Man föreslog att det kanske hade att göra med den prominenta jurygrupp som bedömde musikanterna. De var ju alla män. Skulle det bli annorlunda om hälften av juryn var kvinnor? Men de gjorde ungefär samma bedömning, när de absolut bästa musikerna plockats ut återstod männen.

Någon kom med tänkbar förklaring. Om alla, oavsett kön, fått itutat sig att kvinnors musikaliska uttryck inte är lika bra, inte lika autentiskt och genialiskt, då spelar det ju ingen roll vem som bedömer? Tänk därför om man skulle låta musikerna spela upp bakom någon sorts skärm, helt anonymt.

Sagt och gjort.

Men tyvärr. När prestationerna betygsatts var det de manliga musikerna som kommit vidare. En gång för alla bevisat. Tills någon i jurygruppen faktiskt använde öronen.

För musikanter som ska söka sitt livs viktigaste jobb har klätt sig fina. Och klackar på fina damskor låter inte alls som sulor på fina herrskor när dom kliver in bakom en skärm, inte på ett stort ekande scengolv.

Så utan att någon var medveten om det berättade stegen vem som spelade. Det hade redan börjat gå rykten bland kvinnliga musiker att om de ville ta sig in skulle de ta av sig skorna.

För säkerhets skull lade man in en ljuddämpande matta. Och se, då hände något. Med införandet av skärmar och mattor ökade kvinnors chans att gå vidare med 50-300 procent enligt en Harvardstudie.

I dag är skärmar standard. Det enda konserthus som inte använder skärm domineras fortfarande av män.

Så glada nyheter, alla musicerande damer! Er kompetens finns där, och hörs.

Så länge du ser till att ta av dig skorna så ingen märker att du inte är man.

Publisert: