Klyftan som delar Europa

KOLUMNISTER

Alla pratar om Merkels bröst

1 av 4 | Foto: REUTERS
Raff-chocken Angela Merkel gick på operainvigning i en djärvt skuren aftonklänning.

Tyska förbundskanslern Angela Merkels bröst kan förefalla helt ovidkommande.

Det är de inte.

Hela Europa talar i dag om hennes byst.

Det är i dag tio dagar sedan som Angela Merkel, Tysklands kristdemokratiska kansler, bevistade invigningen av det nya operahuset i Oslo. Tio dagar av stegrat intresse för förbundskanslerns kvinnliga behag.

I vanliga fall klär sig Merkel, kansler sedan 2005, i mörka byxor, bekväma skor och diskret kavaj. Den ändamålsenliga, men fantasilösa, klädseln brukar Merkel milt kritiseras för. Desto större är uppståndelsen kring operainvigningens utsvävningar. Svart aftonklänning, blå chiffongbolero – och djup urringning.

”Har hon bröst?”

– Fram till uppträdandet i Oslo hade jag ingen aning om att förbundskanslern har bröst, sa socialdemokraten Walter Mende och placerade sig för evigt på den sexistiska bänken.

Av det här kan man lära sig två saker. Den första är att den politiker som vill bli veckans samtalsämne har en enkel väg att gå. Det är bara att klä sig lite avvikande.

Som statsminister landade Carl Bildt (m) i Moskva och togs emot av hederskompani - i grön oljerock. Reprimanderna på Svenska Dagbladets ledarsida var skarpa. Till kransnedläggningen på den okände soldatens grav lånade Bildt en mer passande klädsel av livvakten.

Samme Bildt uppträdde på årets Grammisgala i den mest spektakulära kavajen hittills på en utrikesminister; mönstret bestod av gröna råttor. Kristian Luuk fick låna den till Melodifestivalen.

Reinfeldts chinos i Kina

Efterträdaren Fredrik Reinfeldt (m) fick kritik av stilpoliserna när han togs emot av militär i Kina iförd fritidskläder á la Täby; chinos, pikétröja och seglarskor.

Sådär kan det fortsätta. Hög politiker i konstiga kläder är liktydigt med samtalsämne.

Men det finns ytterligare en lärdom att dra. Och det är att kvinnliga politiker inte ska visa bysten. Vad de än säger och vad de än gör efter det kommer att överskuggas av urringningens hemligheter.

På Nobelfesten 1992 uppträdde dåvarande kulturministern Birgit Friggebo (fp) i en randig klänning utan axelband. Ministerns blottade axlar och bröst är bland det mest ihågkomna i arvegodset efter henne.

Männen blir förbryllade

Huden och makten frontalkrockar helt enkelt, i alla fall för en del män. De förbryllas eftersom de inte vet vad de ser. En makthavare? En kvinna? Det snurrar i de stackars manliga huvudena.

Merkel förefaller dock klara båda rollerna. Det gjorde Friggebo också.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM