Mitt förslag: Ta fram en Bibel på julafton

KOLUMNISTER

”Miraklet på 34:de gatan” heter den i original. ”Miraklet i New York” på svenska, för att ingen ska tro att det gäller 34:de gatan i Borlänge, eller Sveg, eller någonstans.

Nioåriga Natalie Wood spelar en av huvudrollerna. Det gjordes en ny version, utan Natalie Wood, för 10–15 år sedan. Den är rätt bra, den också.

Jag tänker inte berätta hela historien, hyr den själv. Men en sak ska jag berätta. Den handlar om att ha modet att tro. Att inte fega ur och råma med i kören av dem som påstår att inget är verkligt, förutom det man kan ta på. Den handlar om att våga vara människa.

Och inte börja garva nu, när stämningen är så fin, men rent konkret handlar just den här filmen om modet att tro på jultomten.

Natalie Woods morsa i filmen vågar inte göra det. Hon tror varken på jultomten, på kärleken eller på något annat. Hon tror på sitt arbete, på att tänka rationellt och på att berätta precis som det är för sin dotter.

Gissa om hon missar något.

Det finns en scen i filmen när Natalie Wood kommer med lösningen. En domare vill tro, men vågar inte. Då hittar Natalie Wood skälet de behöver. På en vanlig sak, som alla har i fickan. Och när domaren förstår vad hon menar, spricker han upp i grin bredare än kylaren på en Cadillac. Ögonen tåras, de lyser, det är som om det skett en islossning inom honom, mitt i vintern.

Det är en riktigt bra scen.

Om två dagar är det julafton. Vi har haft ännu ett år fyllt av folk som talar om för oss att bara idioter tror på något annat än Al Gore. Därför har jag ett förslag.

Ni behöver inte göra om era liv. Inte snickra på några nyårslöften, få uppenbarelser eller skruva ur proppen när det är dags för Kalle Anka. Ni behöver inte slänga ut julklapparna, eller skämmas för att ni äter skinka.

Allt jag föreslår är en enda, enkel sak: på julafton, när som helst då det passar er, plocka fram en Bibel. Ni har antagligen en hemma. Om inte, finns det tid att skaffa en. De går att få för 70 spänn, om ni vill komma undan billigt. Vill ni, kan ni säkert hitta texterna på nätet, nästan gratis.

Sätt er sedan ned, tillsammans om ni är fler, ensamma om ni är ensamma, och läs julevangeliet högt. Det är Lukas, kapitel 2, vers 1-20. Det går bra att fortsätta en bit, om ni vill.

Lyssna på orden.

Det är allt. Se det som ett experiment. God jul.

ARTIKELN HANDLAR OM