Mejla

Johan Hakelius

Inför sharia så vill alla bli muslimer

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Och vad ska vi göra åt det här med islam, då? Två förslag har kommit denna vecka.

Här i Sverige har högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg föreslagit en statlig imamutbildning i språk, juridik och ”hur det svenska samhället fungerar”. Tanken tycks vara att information om vikten av att rensa luddfiltret i tvättstugan och bruket av korrekt blankett i kontakter med Försäkringskassan, ska förvandla radikala imamer till folkpartistiska imamer.

I England har Dr Rowan Williams, ärkebiskop av Canterbury, fått en betydligt mer spännande idé: muslimer, menar Dr Williams, borde i vissa fall få välja islamisk lag, sharia, framför brittisk lag. Han antyder att giftermål, skilsmässa och arv kan vara lämpliga områden för sharia.

Det skulle kunna ge brittiska muslimska män, till skillnad från andra britter, rätten att ta fyra fruar. Och vill de skilja sig från en av dem, kunde de göra det genom att tre gånger säga: ”Jag skiljer mig från dig.” Inga advokater.

Tanken är lockande, men inte oproblematisk: Dr Williams riskerar att tömma sin egen anglikanska kyrka på män. Varför skulle de inte konvertera för att få samma fördelar som sina muslimska bröder? Att Dr Williams dessutom bedyrar att han inte förespråkar de ”extrema straff” som ofta är en del av sharia, gör inte saken bättre. Om en brittisk muslim är fri att ta fyra fruar, men aldrig riskerar stympning, stening eller offentlig piskning, finns egentligen inga argument mot att bli muslim.

Det ska bli intressant att se om Lars Leijonborg, eller någon annan minister som bekymrar sig över islam, lär av Dr Williams kreativitet, men också av hans misstag. Många hederliga medborgare är trots allt lyckligt gifta med en enda fru, men har de fått sin bil stulen, eller haft inbrott, är det just de delar av sharia som Dr Williams utesluter, som skulle intressera dem.

Och, om vi ändå är igång, varför inte komplettera med annan, mångkulturell lagstiftning? Guldtörstande bonusdirektörer kunde till exempel bestraffas enligt gammal aztekisk rätt: genom att smält guld hälls i deras strupar.

Vill man vinna röster – och det är hög tid för alliansen att vilja det – måste man ha mer fantasi än att föreslå en studiecirkel för imamer. Man får inte heller vara kräsmagad.

Av: 

Johan Hakelius

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Johan Hakelius