Pengarna eller livet för våra åldringar?

KOLUMNISTER

Alldeles strax kommer du att stå där vid avgrunden och spana mot det som ska bli resten av ditt liv.

Hur har du tänkt på det?

Har du till exempel tänkt på hur du ska bo, när du inte längre själv fixar det där allra enklaste?

Vem ska ta hand om dig?

Ja, vem har du tänkt ska leda dig rätt, när du inte längre hittar till toaletten? Vem ska dra på dig strumporna och vem ska vända och trassla med hålfots-inläggen i dina skor?

Vem ska koka potatisen och mata dig?

Vem ska öppna fönstret mot vårhimlen?
 

Och kanske det mest osäkra: Vem har du tänkt ska betala för alla de här pyssel-tjänsterna, för det här ”kvinno-görat”? Är det ”samhället” eller är det … du?

Tänk om det är du?

Tänk om du kanske måste sälja det som du betraktar som ”ditt”? Att du kanske måste sälja villan eller bostadsrätten eller sommarstugan för att betala för allt som du inte längre klarar själv.

Är det någon som vet hur allt det här är tänkt?

Är det någon som har en aning?
 

”Säg ifrån!” heter en skrift av journalisten, före detta statssekreteraren och generaldirektören Berit Rollén samt juristen Monika Olin Wikman med en bakgrund inom bland annat Socialdepartementet och Socialstyrelsen.

Rollén och Olin Wikman är helt klart på krigsstigen och de vill dra igång debatten om morgondagens äldreomsorg. Det är hög tid för det, säger de.

Det är mycket som ska diskuteras: Det är valfrihet och ökade klyftor. Det är sammanhållning och tillit. Det är den delikata skärningspunkten mellan det kollektiva och individuella.

Och ett av problemen är att dagens 60+ inte är någon lättmanövrerad grupp. Det är ingen ”äldreklump” som kan fösas runt litet hur som helst. De är inte ”lika” och de är inte ”tacksamma” och de har inga tankar på att ändra sin ”livsstil”. De tänker köra på i gammal god stil och de kommer inte att finna sig i att bli ”placerade” i någon av de där standardiserade och jättelika tegelhusen med små fönster och som enligt uppgift kallar sig för ”äldreboenden”.
 

Men själva den heta knäckfrågan – som ingen politiker hittills har velat diskutera – är: … pengarna.

Vem ska få vad? Vem måste betala själv och i så fall – hur mycket?

ARTIKELN HANDLAR OM