Hon har klarat sin värsta kris

Mysteriet kring förre AMF-chefens guldpension tätnar. LO:s Wanja Lundby-Wedin och övriga styrelsen är överens om att de förts bakom ljuset.

Men av vem? Oklart.

Hur? Dunkelt.

Varför? Inget svar.

Efter det mer än sex timmar långa styrelsemötet i går kväll har vissa av frågetecknen kring förre AMF-vd:n Christer Elmehagens guldkantade pensionsavtal rätats ut.

Som Aftonbladet kunde avslöja redan i lördags slöts det nya avtalet mellan Elmehagen och styrelsens ersättningskommitté. Den bestod av ordföranden Göran Thunhammar, LO:s Erland Olauson och Lennart Nilsson från Svenskt näringsliv.

Därefter rapporterade Thunhammar, helt enligt reglerna, till styrelsen om hur avtalet såg ut.

Sedan var allt frid och fröjd i fem år tills tidningen Dagens Industri avslöjade miljonrullningen för ett par veckor sedan.

Viss upprättelse

I skottgluggen hamnade LO:s Wanja Lundby-Wedin som, med bara den pondus ordföranden för 1,7 miljoner löntagare kan uppbringa, skarpt kritiserat guldkantade bonusar och mångmiljonstinna pensioner.

Hur kunde hon, av alla människor, år ut och år in, stillatigande acceptera att ett bolag där hon själv är styrelseledamot beter sig som dem hon attackerat?

I går fick Lundby-Wedin viss upprättelse. De övriga tio ledamöterna i styrelsen känner sig lika dragna vid näsan som hon. Alla var lika godtrogna och naiva.

I övrigt kvarstår mystiken.

Vem eller vilka har vilselett Lundby-Wedin&Co i AMF:s styrelse? LO:s ordförande vill inte gå in på det, ”det är så pass komplicerat”. Göran Thunhammar pekar ut Christer Elmehagen.

Ingen slog näven i bordet

Hur har styrelsen förts bakom ljuset? Lika oklart det. Förutom att styrelsen inte misstänker ett brott.

Varför har styrelsen vilseletts? Dimman ligger fortfarande tät. Var Elmehagen girig? Var han i maskopi med någon och i så fall vem? Frågetecknen är inte uträtade.

Först i slutet av veckan blir revisionsbyrån och advokatfirmans utredning helt klar. Finns svaren där? Ingen vet.

Det vi däremot vet är att styrelsen är oerhört intresserad av att inte själv stå där med skammen.

Trots att det år efter år stått svart på vitt i årsredovisningarna vad Elmehagens pension kostat har ingen slagit näven i bordet och krävt att få veta varför pensionspremierna var dubbelt så höga som lönen.

Kan pusta ut

Det vi också vet är att LO för egen del dragit slutsatser av vad som hänt.

Exempelvis kommer Wanja Lundby-Wedin sluta i ännu fler styrelser än hon sa så sent som i onsdags.

Har hon därmed ridit ut stormen? Ansvaret för guldpensionen på AMF delar Lundby-Wedin numera även offentligt med hela styrelsen (även om det givetvis varit så hela tiden).

Därmed kan Lundby-Wedin med stor sannolikhet pusta ut.

Med djupa märken i lacken har hon klarat sin ojämförligt värsta kris under nio år som LO:s ordförande.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM