Mejla

Johanne Hildebrandt

Nu är det dags att skrota feminismen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Män är djur. De misshandlar, våldtar och dödar och bär skulden för krig och våld i samhället. Nu senast är de skyldiga till skolskjutningen i Tyskland.

Detta hävdar Roks förra ordförande Ireene von Wachenfeldt i ett debattinlägg på Newsmill där hon ångar på i ullstrumporna mot detta främmande djur som går under beteckningen man.

Det börjar redan på dagis då killar drar tjejer i håret och hon får höra att han gör det för att han är ”lite kär” och sedan fortsätter männens våld att uppmuntras till dess att de förvandlas till dagens kvinnoförtryckare och mördarmaskiner.

Ireene von Wachenfeldt har rätt i att män står för 90 procent av allt våld, att samhällets acceptans är större mot utagerande pojkar än flickor och medan mäns hjärnor badar i testosteron krävs ett större grupptryck och sociala påfrestningar för att göra kvinnor brutala.

Men sen då? Vad är lösningen?

Ska vi göra oss av med svinen i en enda stor radikal­feministisk slutgiltig lösning med brinnande ugnar och/eller kemisk kastrering?

Nej, just det. Det är här debatten slutar. Män är dumma farliga djur och inga lösningar läggs fram. Istället skuldbeläggs de alla kollektivt, från den schysta tvåbarnspappan som alltid hämtar på dagis till Stureplansglidaren som utnyttjar allt och alla.

Det är lika konstruktivt som att påstå att alla svenska kvinnor är kåta blondiner vid namn Inga.

Sant är att män misshandlar och dödar kvinnor. Lika sant är att män till största delen själva blir offer för våld. Men en riktig karl ska tydligen finna sig att bli nedsparkad av gäng, få en rak höger på krogen samt bli hotad utan att gnälla.

Om de har blivit misshandlade som barn, blivit svikna av sina föräldrar eller råkat ut för övergrepp av pedofiler så anses det inte vara särskilt betydelsefullt. De kan ju ändå inte tala om sina känslor, vilket hånas i damtidningar som analyserar vad han egentligen menar.

En karl ska hålla käften, hämta på dagis och dra in pengar till familjen, men mister han jobbet och därmed sin status så finns det en risk att kvinnan skiljer sig, enligt en artikel i Metro.

Sedan anses männen vara förvirrade över den roll de har i det moderna samhället. Tro fan, när de alltid utpekas som roten till allt ont.

Nej, det är dags att skrota det besudlade begreppet feminism och i stället satsa på något mer nyanserat som innefattar ansvar, skyldigheter och rättigheter för samtliga människor.

Humanism, anyone?

Av: 

Johanne Hildebrandt

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Johanne Hildebrandt