Vi behöver mer än gammal skåpmat

KOLUMNISTER

I går hamnade jag helt otippat för första gången på Noppes, en exklusiv klubb vid Stureplan i Stockholm dit enbart medlemmar släpps in och journalister inte får yppa om vad som händer för då är de inte välkomna tillbaks.

Ingen större förlust då stället var som ett skandalfritt vardagsrum och det enda spåret av dekadens var Runar Sörgaard.

Den champagnesprutande vulgoeran dog i november 2008 då lågkonjunkturen och det stora vemodet svepte in, men på Noppes lyste nöden självklart med sin frånvaro. Men när jag såg ut över backslicks och vackra kvinnor kände jag mig inte som en utvald utan snarare som en passagerare på Titanic. Allt har sin tid, varje era peakar för att sedan falla samman och det är exakt vad som händer just nu.

Det finansiella stålbadet innebär därför inte bara arbetslöshet, fattigdom och varsel utan också att pris-erna sjunker, servicen blir bättre, folk utbildar sig och framför allt accepteras inte längre gamla förlegade sanningar och beteenden.

Robinson må nylanseras men vem orkar med konstruerade pakter, mobbare och storljugare när verkligheten är så mycket värre?

Kampen för överlevnad pågår ju redan i en industristad nära dig. Bonusdirektörerna från SEB, AMF och tredje AP-fonden roffar åt sig bisarra summor och blir storögt förvånade när det plötsligt anses vara fel. Journalisterna klamrar sig fast vid rätten att ha tolkningsföreträde över verkligheten, men när Jan Guillou lyfte fram journalisterna som de enda ansvariga sanningssägarna samtidigt som han skrev i egen sak för att skydda sin affärspartner Liza Marklund sprack hela resonemanget.

Marklunds lögner om ”Gömda” och de människor som skadats av boken drevs först av bloggosfären som rasade över mediernas kamaraderi. Den tidigare så omhuldade vänstern håller på att straffa ut sig med sina turnerande stenkastande extremister. På samma sätt har feminismen förstörts av manshatande radikalfeminister.

Exemplen på gamla hopskrumpnande strukturer är många men samtidigt är det tydligt att något nytt, annorlunda, håller på att växa fram.

Förhoppningsvis kommer det innefatta begrepp som sanning, heder, lojalitet och modet att stå upp för andra. Det vore i så fall på tiden. Landet behöver verkligen sannerligen annat att samlas runt än gammal skåpmat som Noppes och Robinson.

avJohanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM