Mejla

Karin Magnusson

Därför avskyr svenska stugsittare Vrethammar

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Med det amerikanska valet bakom oss finns det plats att fokusera på annat.

Näthatet mot Sylvia Vret­hammar, till exempel.

När årets ”Så mycket bättre” drog i gång var en vanlig kommentar att artisterna inte var tillräckligt kända. Olle Ljungström och hon Sylvia Vrethammar, vilka är de? Att folk stoltserar med att de sovit sig igenom modern svensk musikhistoria är bara att beklaga. Men det förakt som strömmar mot Sylvia Vrethammar så fort hon är i bild förtjänar att tas på allvar.

Sylvia Vrethammar har alltså gett ut över tjugo plattor, hennes signum är en jazzig samba och den stompiga ”Y Viva España” blev 1973 en brakhit både i Sverige och i England. Fler artister än Vrethammar har visat prov på politisk aningslöshet, inte minst under 1970-talet, men att sjunga en hyllningssång till det härliga Spanien under Francos regim var knappast ett lyckat drag. Låten var snarast en charterdröm men Vrethammar fick hård kritik.

Det ska bli intressant att höra hur hon ser på den här perioden när det är dags för hennes dag, även om jag bävar för reaktionerna på hennes person.

Redan nu krälar de twittrande tv-tittarna i dyn.

”Vem har Sylvia Vrethammar legat med för att få vara med i programmet?”

”Skulle gärna pissa på henne!!!”

”Skönt att se på twitter om att man inte är ensam om att hata #sylviasärhammar”

Vad är det då Sylvia gör som retar hatarna? Till exempel är hon inte överdrivet intresserad av programmets gruppaktiviteter. Förra året duckade gärna Mikael Wiehe kroppsaktiviteterna och lät de andra jobba, lite lustigt med tanke på hans solidariska image. Någon invändning mot honom hördes aldrig.

När hon tolkar låtar gör hon det för mycket eller för lite. När hon talar uppskattande om ett framträdande retweetas radioprofilen Titti Schultz flitigt ”Mest nöjd med Sylvias version är Sylvia”. När Pugh Rogefeldt säger att han spelar munspel för att han är jävligt bra på munspel passerar det utan kommentarer. Rogefeldt, född 1947, slipper också sexualiserat hat och utseendehån.

Det är självklart Sylvia Vrethammars ålder och kön som får människor att tappa konceptet. Hon matchar rosa med rosa, hon är översvallande och det händer saker i bild även om hon sitter tyst. Vrethammar är 67 år gammal och urtjusig, något svenska stugsittare aldrig kommer förlåta henne.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN