Mejla

Sanna Lundell

Tre vidriga utspel – men var är nyheten?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Twitter och Facebook har fullkomligt kokat över de senaste dagarna.

Från att ha varit enkom en uppvisningsarena för mysbilder på solnedgångar, räkfrossor och söta barn till att plötsligt ha blivit en politisk, moralisk klottervägg. Upprördheten kan enkelt spåras till tre personer och deras utspel: författaren Stig Larsson och hans försvar av sina sadosexhistorier med unga självdestruktiva tjejer, bloggaren och entreprenören Katrin Zytomierskas sjuka syn på en överviktig reklammodell och sist men inte minst sverigedemokraten Erik Almqvists kränkningar av invandrare och kvinnor. Eller som han säger, blattar och horor.

Sjukt sjukt sjukt. Trippelsjukt. Det är som sagt storm i sociala medier. I övriga medier också förstås. Alla har en åsikt. Alla är rörande överens om att de tre ovanstående är idioter. De här tre musketörerna är bara för vidriga. Här var måttet rågat för ärligheterna.

Men är inte det här en storm i ett vattenglas? För var i består nyheterna i det här?

Har inte Stig Larsson alltid haft en djupt störd inställning till kvinnor? Vädrat pedofilåsikter och vräkt ur sig att kvinnor är som bäst vid tretton och sånt? Och Katrin Zytomierska har väl alltid hatat tjockisar och älskat att provocera, hela hennes varumärke går ju ut på det. Hon kämpar livet ur sig i jogg­ingspår och på gym för att vara smal och driver ett diet­företag vars enda mål är att hjälpa folk ur tjockisträsket.

Och visst har väl Erik Almqvist alltid varit främlingsfientlig. Det ingår ju om inte alla redan visste det i att vara Sverigedemokrat. Trots att Jimmie Åkesson och hans kamrater av någon märklig anledning försöker ljuga bort detta för att blir rumsrena hos den bredare massan.

Sverigedemokraternas främsta syfte är ju att bevara Sverige svenskt, stoppa invandringen och islamiseringen.

Inga konstigheter. Varför blir folk så galna på det här? Sluta läs gubb­slemmets böcker och sluta surfa in på Katrins blogg och sluta rösta på Sverigedemokraterna i stället.

Nej, i stället blir Katrin Zytomierska en av de mest googlade den här veckan och hennes miljonskara till bloggbesökare växer. Stig Larsson hyllas i kulturspalterna och biografin kommer antagligen att sälja som smör i solsken. Och Sverigedemokraternas väljare växer med raketfart och partiet är på god väg att bli Sveriges tredje största.

Dubbelmoralen i det här samhäll­eliga beteendet och Sverigedemokraternas exakta spegelbild av det äcklar mig.

Himmel

Jenny Strömstedt. Hon gör bästa, vassaste, smartaste talkshowen just nu. Äntligen lite råg i ryggen. Äntligen kritiska frågor. Äntligen intressanta, brännande diskussioner.

Helvete

Att Victoria’s Secrets årliga underklädesshow fortsätter att vara ett prestigeuppdrag för modeller. Strutta runt i minibikinis med löjliga vingar på ryggen och försöka se kåt ut trots att man inte ätit något den senaste veckan och lider av vätskebrist eftersom allt överflödigt vatten skall vara ute ur den nedbantade kroppen. Fin signal att sända sina yngre medsystrar. Not.

Av: 

Sanna Lundell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sanna Lundell