Finansskandalen drabbar ministern

KOLUMNISTER

Svallvågorna av Carnegieskandalen når nu ända upp i regeringen.

Biträdande finansminister Mats Odells medarbetare är härvans nionde offer.

Foto: fel medarbetare Mats Odells anlitade Carnegies förra vd som rådgivare. I går avgick hon.

Finansinspektionens ingripande mot investmentbanken Carnegie skördade redan i fredags åtta offer. Vd Stig Vilhelmsson fick sparken liksom hela styrelsen.

Odell beklagar

Men skandalen fortsätter att sopa folk av banan. Den nionde som går är Karin Forseke, 52.

Hon var vd för Carnegie i tre år. Men sedan i vintras jobbar hon som rådgivare till finansmarknadsminister Mats Odell (kd) med att sälja aktier i statliga bolag.

Mats Odell beklagar att hon lämnar sin post. Varför gör han det?

Svenska folket är skeptiskt, för att inte säga mycket frågande, till värdet av att sälja de statliga kronjuvelerna.

Bland de bolag som står på säljlistan finns vodkatillverkaren Vin&Sprit och bostadsfinansiären SBAB. Bland de storinnehav som staten vill sälja finns aktierna i bankkoncernen Nordea och telejätten Telia Sonera.

I det rådande opinionsläget kräver försäljningarna ett delikat handlag. Bland annat för att förhindra anklagelser om att staten säljer till reapris till fel köpare.

Karin Forseke bedömer själv att hon inte längre kan göra ett bra jobb. Att Mats Odell har en annan uppfattning är konstigt. Han om någon borde ju vara intresserad av att affärerna slutförs med minsta möjliga turbulens.

I morgon ska Odell förhöras av riksdagens näringsutskott. Möjligen hamnar då ytterligare en av hans medarbetare i skottgluggen.

För mindre än en månad sedan anställdes Urban Funered som statssekreterare hos Odell. Även han med uppgift att sälja de statliga aktieinnehaven på listan.

Carnegie – en kvarnsten

Även Funered har ett förflutet på Carnegie. Han slutade i år och jobbade som jurist.

Mats Odells förkärlek för personer från skandalomsusade Carnegie är en kvarnsten kring ministerns hals. Den blir allt tyngre.

lena mellin

ARTIKELN HANDLAR OM