Det är inte medias roll att skrämmas eller överdriva eller vantolka

Foto: AP/TT
David Cameron kallas för ”nolla” och ”sopa” i svenska medier – allt för att han gjorde misstaget att låta folket bestämma.

Det skulle ju faktiskt kunna vara så, som många varnar för, att bollen härmed är i rullning. Att Storbritanniens urträde ur EU var den första händelsen av många på varandra följande. Snöbollen är satt i rullning. När jag försöker förutse vad som kommer äga rum i händelse­kedjan så blir det obehagligt bara efter några steg och jag måste avbryta.

Det är så skört och mörkt just nu. Och så stora rörelser. Det känns som att vi sitter i en kajak och minsta gest gör att vi faller i. Jag läser på nätet om brexit, för jag vill bli tröstad eller vad man ska säga, men medierna presenterar nästan bara överord och vantolkningar och nyheter byggda på missförstånd. Svenska medier underpresterar vilt för tillfället.

Alla tycks ha gemensamt bestämt sig för att förklara brexit med att engelsmännen är dumma i huvudet. En nyhet som kablas ut av alla etablerade medier är att det bildats en protestlista, där engelsmän kräver att omröstningen görs om. En miljon människor har skrivit på. Vinkeln blir: titta på idioterna, som först röstar för att gå ur EU och som dagen efter kommer på att det var en dålig idé och ångrar sig. SvD skriver: ”Hoppsan - britterna söker efter ångra-knappen”

Jag blir så irriterad när jag läser det, för det är så enkelt, så dåligt. Hur vet SvD att dom som skrivit på protestlistan är människor som ångrat sig? Det är väl knappast den rimligaste förklaringen? Det rimligaste är väl att det handlar om människor som röstat på att vara kvar i EU och som nu försöker få till en omröstning.

I varenda svensk tidning läser jag att en fråga som trendar på Google dagen efter omröstningen i hela Storbritannien är: ”Vad är EU?” Vilket gör att vi alla kan skaka på våra huvuden och konstatera att engelsmännen är jordens mest korkade folk, som först dagen efter undrar vad de egentligen gjort. Knappt någon rapporterar om att den överlägset mest ställda frågan på Google på de brittiska öarna i själva verket är: ”Vad innebär det att lämna EU?”

Det nämner ingen, för det bygger ju inte vinkeln.

För engelsmännen är ju idioter. Och den största dumskallen är David Cameron. DN:s chefredaktör kallar honom en ”nolla” och den här tidningens politiska chefredaktör kallar honom ”sopa”. Allt för att han gjorde misstaget att låta folket bestämma.

Det är inte medias roll att skrämmas eller överdriva eller vantolka. Det känns illa nog som det är.

avAlex Schulman

ARTIKELN HANDLAR OM