Mejla

Karin Magnusson

Se upp när Sundström talar om Sundström

Publicerad:
Uppdaterad:
Anders Sundström.
Foto: TT
Anders Sundström.

KOLUMNISTER

Det är något stört över människor som ­talar om sig själva i tredje ­person. Man kan möjligen acceptera det från Céline Dion eller David Copperfield eller andra som säljer ut shower i Las Vegas, men när politiker eller tjänstemän gör det tyder det ­oftast på att de förlorat ­kontakt med marken.

Samma dag som det blev offentligt att Swedbanks ordförande Anders Sundström fått kicken mötte han en representant för ägarna i Aktuellts studio.

Det var ett tragiskt ögonblick. En man som förlorat sitt kungarike gick till ­ras­ande anfall mot den som tagit det ifrån honom. Mitt i attacken kom det, ”Anders Sundström är inte viktig här”.

Tillåt mig tvivla på att ­Anders Sundström inte tycker att Anders Sundström är viktig. Då hade ­Anders Sundström aldrig pratat om Anders Sundström som Anders Sundström.

När Donald Trumps ­kampanjstrateg Stephanie ­Cegielski bestämde sig för att sluta sitt jobb skrev hon ett öppet brev där hon vädjade till allmänheten att inte rösta på The ­Donald. Hon, liksom många ­andra, hade till en början lockats av ­tanken på att ta en outsider till Washington och målet var att få ett två­siffrigt stöd för fastighetsmagnaten. Men ju mer ­bisarra utspelen blev desto mer ökade stödet. Cegielski trodde aldrig Trump skulle växa så snabbt, och skrev i sitt blogginlägg att Trump själv förmodligen inte heller gjorde det. Hon konstaterar att han varken är förberedd eller utrustad för att nå hela vägen till Vita Huset, men att hans ego ­tagit över ­ratten. Och The Donald misslyckas inte, The Donald har inga svagheter.

Cegielski bestämde sig till slut för att hoppa av efter att Trump twittrat om den blodiga terrorattacken i Pakistan i påskas, ”I alone can solve”. Hon varnar nu för att Trump som president kommer göra irreparabel skada på landet och hon tar fullt ansvar för att ha ­varit med och skapat ett monster.

Att våga ta sig an toppjobb kräver förvisso både ett stort ego och en stark självkänsla, men en bra ledare behöver också självinsikt för att styra rätt. Det betyder­ exempelvis insikten om att en bank inte finns till för ens egen skull. Sundströms känsla av förlust är förmodligen äkta och ­inget att raljera över, men kanske är det en liten tröst att han fortfarande ska presentera utredningen om hur man får tillgång till flyget i Stockholm.

Lights, camera, action! Och egot får glänsa ytter­ligare några minuter.

Publicerad: