Mejla

Lena Mellin

Jimmie Åkesson + Nooshi Dadgostar = sant

Vill stoppa EU:s gigantiska krisstöd för klimatet

KOLUMNISTER

​Jimmie Åkesson och Nooshi Dadgostar är ett omaka par. Men i dag är de överens.

Båda säger nej till att Sverige bidrar med 150 000 000 000 kronor (150 miljarder) till EU:s coronafond för massiva satsningar på klimatet.

Foto: TT

Det handlar om enorma pengar. Sammanlagt ska EU:s medlemsländer låna upp 7 500 miljarder kronor (7 500 000 000 000) som placeras i en fond för att återuppbygga medlemsländernas ekonomier efter pandemin.

Men man får inte använda pengarna till vad som helst. Det handlar om att rusta den åldrande kontinenten för framtiden. Grön omställning och digitalisering är det pengarna ska användas till.

I morgon röstar riksdagen om fonden. Även för svenskt vidkommande handlar det om ofattbara summor – omkring 150 miljarder kronor. Det är Sveriges andel av den totala upplåningen till fonden.

Det är sällan riksdagen säger ja och amen till så mycket vid ett och samma tillfälle–- förutom då statsbudgetens ramar klubbas.
 

​Man skulle ju kunna tro att en återstart av ekonomin med gröna och digitala förtecken skulle få gillande över hela det politiska fältet. Att modernisera och klimatanpassa EU:s medlemsländer kan ju inte vara fel. Eller?

Två partier kommer att rösta nej till förslaget när riksdagen behandlar frågan i morgon onsdag. Det är det omaka paret Nooshi Dadgostar (V) och Jimmie Åkesson (SD) som förenas i sitt motstånd mot EU – och coronafonden.

Men de säger nej av helt olika anledningar. Vänsterpartiet anser att coronafonden är ett exempel på finanspolitisk samverkan, vilket svenska folket sade nej till i folkomröstningen om euron 2003.

De tycker också att de länder som har de största problemen är en rad euroländer som tog dyra lån under finanskrisen för ett drygt decennium sedan. Därför borde euroländerna själva reda ut problemen, inte blanda in andra som Sverige, Danmark och andra länder utan euro.

SD:s Jimmie Åkesson säger i ett uttalande:

– Svenska skattemedel kommer användas för att finansiera välfärd för andra europeiska medborgare. Allt från vidlyftiga pensionssystem i Grekland till skattesänkningar i Italien kommer finansieras av svenska skattebetalare.

Åkesson tror alltså inte att pengarna kommer att användas på avsett sätt​​. Vad han bygger det på är oklart.

 

I vanliga fall beslutar EU-kommissionen om utbetalningar från unionens fonder. Men för att pengar ska tas ur coronafonden är det medlemsländerna gemensamt som ger grönt ljus. Det kan tala för att Åkesson kommer att få fel.

Hälften av pengarna i fonden betalas ut som lån, resten är bidrag. Sverige kommer bara att utnyttja bidragsdelen som i vårt fall beräknas till mellan 30 och 40 miljarder kronor.

Pengarna ska användas för digitalisering i äldreomsorgen och utbyggnad av bredband i landsbygden. Bland annat. Pengarna börjar betalas ut i sommar.

I motståndet mot stödpaketet för att kickstarta EU:s ekonomier efter coronakrisen förenas riksdagens ytterligheter på höger-vänsterskalan, V och SD. Men den här gången är faktiskt Dadgostar + Åkesson = sant.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

EU

Vänsterpartiet

Sverigedemokraterna

Nooshi Dadgostar

Jimmie Åkesson

EU-kommissionen

Coronaviruset