Mejla

Jan Guillou

Svenonius är extrem i sitt motstånd mot rättvis sjukvård

Irene Svenonius.
Irene Svenonius.

KOLUMNISTER

Förargligt nog med att Irene Svenonius (M) fortfarande springer omkring på fri fot. Trots att hon som politisk ekonomiboss i Stockholm är ansvarig för såväl korruptionsskandalen Nya Karolinska, världens dyraste sjukhus, som den under 14 år idogt privatiserade och försämrade sjukvården i Stockholm.

Sådana insatser ligger åtminstone i linje med moderaternas ideologi. Men härförleden beklagade hon att Donald Trump förlorade det amerikanska presidentvalet: "Må nu republikanerna ta senaten och huset, så att inte politiken går fööör långt åt vänster" (Twitter).

Det är ett anmärkningsvärt ställningstagande från en moderat politiker. Joe Biden motsvarar en 25 år äldre Ulf Kristersson (M). Ideologiskt finns knappast några större skillnader mellan ledningen för det demokratiska partiet i USA och ledningen för Moderaterna i Sverige. Följaktligen sade sig den moderata partiledaren Ulf Kristersson hoppas på en seger för Joe Biden i presidentvalet.

Medan alltså Svenonius skulle ha föredragit en 33 år äldre Jimmie Åkesson i form av Donald Trump som USA:s president.

Det kan alltså inte råda någon tvekan om vilken sorts sjukvårdspolitik som Svenonius betraktar som fööör vänster, alltså vänsterextrem. Det är ett rättvist sjukförsäkringssystem som demokraten Barack Obama kämpade för och mot vilket republikanen Donald Trump förde en ursinnig kamp. Gång på gång lovade Trump sina hängivna åskådarmassor att avskaffa ”Obamacare”. Och möttes var gång av ett stormande jubel. Få ting är nämligen så förhatligt för nutidens republikaner som tanken på fri sjukvård. Eftersom det skulle innebära att vilken fattig och till och med svart jäkel som helst skulle kunna få sjukvård på samma villkor som en rik eller vit person. Vilket alltså vore ”kommunism”, eller än värre ”socialistisk kommunism”.

Den som insjuknar bör enligt republikansk uppfattning betala cash för att få vård eller betala med hjälp av en dyr privat sjukförsäkring som det står var och en fritt att hålla sig med. De som inte har råd är losers, för att tala med Trump, som får skylla sig själva.

Vad sådan högerpolitik leder till ser vi övertydligt i den tragik som nu utspelar sig i USA. Dubbelt så många svarta medborgare som vita dör i covid-19, en och en halv gång så många latinos. USA bebos av 4 procent av världens befolkning men står för cirka 20 procent av världens dödsoffer. Det betyder exempelvis dubbelt så många döda som i Indien, ett land med drygt tre gånger så stor befolkning som i USA.

I Sverige har vi långt ifrån uppnått den amerikanska ojämlikheten inför döden, trots nära två decennier av högermakt över sjukvården. Men vi är på väg åt det hållet. Fattiga och invandrade svenskar är starkt överrepresenterade bland insjuknade i covid-19, liksom i dödsstatistiken. Att Sverige ligger så långt efter det föredömliga USA kan enligt Svenonius bara förklaras med att vi är fööör vänster. Än så länge.

Att den mest inflytelserika sjukvårdspolitikern i Sverige öppet deklarerar att hon sympatiserar med de amerikanska republikanerna är förstås skrämmande. Det är en mardröm att försöka föreställa sig vilka reformer, ytterligare privatisering och avdemokratisering Svenonius tänker sig i framtiden.

Men hon måste trots allt ses som ett moderat undantag. Så galna är inte moderaterna till mans. Uttalat stöd för och ideologiskt samtstämmighet med Donald Trump faller sig i Sverige bara naturligt för Sverigedemokraterna och en del kristdemokrater.

För Sverigedemokraternas del finns en rad självklara skäl för att sympatisera med trumpismen. Den egna nationen först, kamp mot invandrare och invandring, föreställningar om vit överlägsenhet, förakt eller hat mot "folkets fiender" som journalister, feminister, flertalet författare, sexuella minoriteter och politiker från alla andra partier ( "sjuklövern" på SD-lingo).

SD är en del av den framväxande svarta internationalen av "illiberala" strömningar, som SD:s ungerske favorit Viktor Orbán och Polens Jaroslaw Kaczynski, båda lika entusiastiska Trumpanhängare som den sverigedemokratiska partiledningen. Inget konstigt med det.

Men vad har lilla KD på den galejan att göra? Ingenting egentligen. Det handlar till dels om att Donald Trump då och då poserar som "kristen", men framför allt för att Israels högerextreme premiärminister Benjamin Netanyahu helt korrekt beskrivit Donald Trump som "Israels bäste vän i Vita huset någonsin". En del kristna fundamentalister i Sverige har dille på Israel. Liksom 30 till 40 miljoner kristna fundamentalister i USA (inför vilka således Donald Trump då och då håller upp en bibel och ser allvarlig ut).

Men inte ens Sverigedemokraterna, och än mindre Kristdemokraterna, skulle komma på tanken att sympatisera med Trump eller de amerikanska republikanerna när det gäller just sjukvårdspolitiken.

Det säger mer än nog om Svenonius och vidden av hennes extremism.


För övrigt anser jag att …

… man åtminstone inom ramen för dagens gubbgnäll bör kunna föreslå att journalisterna på Sveriges Radio skickas till talpedagog för att lära sig uttalsskillnaden mellan u och ö. På husten läser man inte bucker och domstolar dumer inte.

… vi ännu inte kan förstå vidden av att 70 miljoner amerikaner och deras likasinnade i Ungern, Polen, Sverige med flera länder nu beväpnar sig med en dolkstötslegend.

Av: 

Jan Guillou

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Irene Svenonius

Donald Trump

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Kristdemokraterna