Mejla

Lena Mellin

Kvickheter är ett farligt vapen – Trump får passa sig

Publicerad:
På bokhandeln Strand i New York finns en fem centimeter hög gummihand att köpa. Den påstås vara Donald Trumps i naturlig storlek.
Foto: TT
På bokhandeln Strand i New York finns en fem centimeter hög gummihand att köpa. Den påstås vara Donald Trumps i naturlig storlek.

Det pågår ett verbalt och rättsligt inbördeskrig i USA på flera nivåer. Ett par av de senaste exemplen gäller de av Donald Trump påstådda avlyssningarna av hans presidentkampanj och det nya försöket att stoppa människor från en rad länder att åka till USA.

Det första försöket stoppades av domare i januari men Trump är inte den som ger sig. I mars återkom han med ett reviderat stoppförslag som gäller medborgare från Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Men dagen innan det skulle träda i kraft stoppades det av en federal domare på Hawaii. Man ska inte bli ovän med domare.

Några dagar senare avfärdade FBI:s chef James Comey Trumps påståenden om att hans kampanj avlyssnats av företrädaren Barack Obama som rent nonsens. Chefen för NSA, National security agency, Michael Rodgers dementerade också blankt. Man ska aldrig göra sig ovän med sina spioner.

Än värre för Trump, är dock att han inte ens har stöd av sina egna. Devin Nunes, ansedd som Trumpsupporter och ledamot av kongressens underrättelseutskott, sade tidigt att det inte finns några som helst bevis för det påstådda spionaget. Man ska helst inte ha sina partikamrater emot sig.

Men det här är ju redan väl kända stridslinjer. Mer intressant är det lågskaliga krig som bedrivs längs andra fronter. Ett exempel: Museum of modern art är en ansedd kulturinstitution i New York. I anslutning till skyltarna som talar om vem som står bakom verket finns nu även en annan upplysning. Nämligen om upphovsmannen härstammar från ett av de länder vars medborgare presidenten vill portförbjuda. Det är ett statement som heter duga.

Den välkända bokhandeln Strand bookstore i samma stad nämner inte presidenten på entrédörren. Där står kort och gott ”Refugees welcome”, flyktingar är välkomna. Trump vill som bekant stoppa flyktingar från att komma till USA.

Där kan man också köpa en cirka fem centimeter hög gummihand, Donald Trumps i naturlig storlek, påstås det. Det syftar på en diskussion som inleddes under debatt mellan Trump och hans utmanare om posten som republikanernas presidentkandidat, Marco Rubio.

Trump kallade honom för ”lille Marco” vilket han kommenterade med ”ni vet vad man säger om män med små händer – de går inte att lita på.”

Donald Trumps händer är faktiskt en halv centimeter kortare än medelamerikanens. Trots att han är 15 centimeter över medellängd.

Det lågskaliga kriget bygger på enkel humor och liknar ryssarnas raljerande över Sovjet på sin tid. Men med kvickheter kan man komma långt. Till och med riktigt långt.


5 saker att hålla koll på i veckan

 • Träff om BB
  Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har bjudit in ett urval landsting till en träff på tisdag om den ansträngda situationen på vissa förlossningskliniker. Nedläggningen i Sollefteå och bristsituationen i Stockholms län har särskilt uppmärksammats. Exakt vad mötet ska utmynna i är oklart.

 • Hennes kärleksbrev säljs
  Den brittiske diplomaten David Ormsby friade till Jackie Kennedy. Men hon tackade nej i ett ganska brutalt brev som nu säljs på auktion i London på onsdag. Hon förklarade att hon skulle gifta sig med redaren Onassis i stället eftersom han inte var en del av hennes förflutna.

 • En historisk ansökan
  Fyra dagar efter EU:s regeringschefer firat 60-årsjubileet av grundandet lämnar Storbritannien in sin utträdesansökan. Premiärminister Theresa May vill ha ett fullständigt utträde. Senast fredag ska Europeiska rådets ordförande ha en plan för hur förhandlingarna ska gå till.

 • En invasion att minnas
  Ett av historiens märkligaste krig inleddes för 35 år sedan då argentinska trupper landsteg på brittiska Falklandsöarna i Sydatlanten. Premiärminister Margaret Thatcher duckade inte utan skickade i nationalistisk yra militär. 74 dagar och 907 döda senare hade britterna vunnit.

 • Nu kommer han
  2016 års Nobelpristagare i litteratur, Bob Dylan, hade annat för sig när priset delades ut och hämtade därför inte ut det. Men nu kommer han, bland annat för att spela i Stockholm och Lund. Dagen före första framträdande släpps hans senaste skiva med covers av klassiska amerikanska låtar.

 • Veckans citat
  ”Jag tror att nedgången beror på att partiet har fladdrat mellan ståndpunkter med ganska snabb omsättningshastighet. Det inger ingen trovärdighet.”
  Mikael Odenberg, f d försvarsminister (M)


Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Av: Lena Mellin

Publicerad: