Mejla

Peter Kadhammar

När blev vänstern idioter?

KOLUMNISTER

När blev vänstern idioter?

Jag vet att meningen är grammatiskt horribel men den är ändå korrekt. Att skriva att vänstermänniskorna är idioter vore fel: det finns många kloka där. Att skriva att vänstern är idiotisk betyder inte samma sak och leder fel.
Så när blev vänstern idioter?

Fi:s nya ordförande Victoria Kawesa, lektor i genusvetenskap, anser att grovt kriminella personer ska få stanna i Sverige därför att ”vita svenskar” inte utvisas när de begår brott. Begriper inte Sveriges nyaste partiledare, en kvinna som vill bli statsminister, skillnaden mellan medborgarskap och inte medborgarskap?

Jag får ett pressmeddelande från det vänsterorienterade Karneval förlag som publicerar en bok med titeln ”Varför vi älskar att hata Ryssland”. Presentationen börjar så här: Russofobin är tillbaka som aldrig förr! Allt är alltid Rysslands fel och alla som inte tycker så går i Putins ledband.

Som om kritiken mot Putins imperialistiska politik i exempelvis Ukraina och Georgien beror på irrationell skräck för ryssar som folk.
Inte skulle några vänstermänniskor säga att det var skräck för amerikaner som var skälet till kritiken mot George W Bushs brottsliga anfall på Irak.

I det ena fallet är kritiken berättigad, i det andra inte, ty den så kallade vänstern blundar med ena ögat samtidigt som den tror sig se med det andra.
Exemplen kan mångfaldigas.
När blev vänstern idioter?

Jag misstänker att den intellektuella ödeläggelsen började med Berlinmurens fall. Inte så att de flesta vänstermänniskor hejade på förtrycket i Moskva och Östberlin, men med murens fall försvann hoppet om en annan ekonomisk ordning. Korruptionen, misären och hopplösheten visade sig i öst vara så mycket värre än vad någon kunnat föreställa sig.

Ekonomin var grunden för vänsterpolitiken. Omfördelning. Statligt ägande. Kanske till och med planekonomi, i alla fall något åt det hållet.
Plötsligt tycktes inget alternativ finnas till en nyliberal världsordning.
Vänstern började ägna sig åt identitet, hudfärg och normer. Och att ursäkta en genomkorrupt, gangsteristisk och imperialistisk stat i öster.

När blev vänstern idioter?
Högerpopulismen firar triumfer och EU skakar. Så frågan är inte akademisk, den är viktig för oss alla.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Kadhammar

Socialism

Feministiskt initiativ

Identitetspolitik

Victoria Kawesa