Alliansen har vaknat till liv i Almedalen

KOLUMNISTER

VISBY. Alliansen har kvicknat till.

Än är det inte full fart framåt. Men ekipaget är satt i rullning.

Den gamla regeringskonstellationen mellan Moderaterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna har levt på sparlåga sedan valet 2014.

Det har funnits ansatser till att väcka det till liv vid ett fåtal tillfällen sedan dess. Men ambitionerna fick sig en knäck efter Anna Kinberg Batras (M) utspel om att hon ville fälla regeringen och börja samarbeta med Sverigedemokraterna.

I den senare frågan gick Moderaterna på tvärs med alla andra partier i Alliansen. Och den sprickan har vait svårt att lappa ihop.

Men i dag i Almedalen vaknade Alliansen till liv – verkar det som. De tre partisekreterarna Maria Arnholm (L), Mikael Artursson (C), Acko Ankarberg (KD) och Moderaternas vice ordförande Elisabeth Svantesson (partiet saknar för närvarande partisekreterare) gick till gemensamt anfall mot regeringen.

Under devisen ”det borde gå bättre för Sverige” presenterade kvartetten ett sifferbatteri som skulle belysa att den sittande S- och MP-regeringen slösar bort högkonjunkturen.

Fler borde ha jobb. Det borde vara färre långtidsarbetslösa. Och statens finanser borde gå med större överskott så att man kan spara ännu mer i ladorna för sämre tider.

Inget revolutionerande. Inte ens några nyheter – utom anslaget. Alliansen tycks ha vaknat till liv.

På sikt kan det betyda att Stefan Löfven och Socialdemokraterna måste skärpa sig. De har ju seglat lite under radarn, i skuggan av Alliansens interna problem, under våren.

De har inte ens behövt anstränga sig särskilt mycket. Trots det har opinionsiffrorna ökat liksom förtroendet för Stefan Löfven själv.

Men blir det match nu? Nja, det dröjer sannolikt, av flera skäl. Det första är att alla politiskt aktiva passar på att ta ett rejält sommarlov i år. Valåret 2018 blir det ingen semester.

Det andra är att Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna har inlett en trandans som man inte vet hur den ska sluta. Stefan Löfven har slagit fast att Socialdemokraterna är ett mittenparti. Centern och Liberalerna har börjat prata om klassklyftor.

Vart denna dans leder vet ingen. Men i skuggan av den dansande trion har Alliansen vaknat till liv efter en längre tids dvala.


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ARTIKELN HANDLAR OM