Oisín Cantwell

Här ska dementa corona-patienter från hela landet vårdas

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KNIVSTA.

En oansenlig byggnad i ett oansenligt villaområde.

Här ska smittade människor från hela landet med demenssjukdomar kunna vårdas.

Det verkar inte vara en dum idé.

Ett helt nybyggt men ännu inte invigt äldreboende ställer tillfälligt om verksamheten.

Platschef Madeleine Wahlström tar emot oss på parkeringsplatsen utanför Villa Ängby i Knivsta. Vi får inte komma in, besök på äldreboenden är ju förbjudna sedan ett par dagar.

– 20 rum är inflyttningsklara. Snart har vi 56 rum, berättar hon.

Bilradion som håller fotograf Carolina Byrmo och mig sällskap på E4:an från Stockholm smattrar den ena dystra rapporten efter den andra om att skyddsmuren runt gamla människor tycks ha rämnat:

Ekot har gjort en ambitiös granskning som visar att minst 90 kommuner har smittade eller misstänkt smittade på sina ålderdomshem.

Vårdbolaget Familjeläkarna beräknar att bara i Stockholm har 50 personer på äldreboenden avlidit.

Och Folkhälsomyndigheten oroas över att allt fler personer som läggs in på sjukhus är över 70.

Det är mot denna bakgrund Villa Ängby ska ses. Vardaga, en koncern med över 100 äldreboenden runt om i landet, har bestämt att det senaste tillskottet i verksamheten ska bli ett slags akutboende för äldre, i första hand med demenssjukdom, som har smittats.

– Dementa människor rör sig mycket. De går runt. Det finns vinster med att samla dem på en plats , säger Madeleine Wahlström.

Villa Ängby i Knivsta.
Villa Ängby i Knivsta.

Huvudkontoret har ringt runt till regionerna och erbjudit plats. Intresset sägs vara stort.

Hittills har tre äldre flyttat in. Men en av dem. 90 år gammal, blev frisk från coronan och har skickats hem.

– Jag tror att det snart är fullbelagt. Den här verksamheten kommer att behövas.

Här arbetar ett tiotal undersköterskor. Ja, de har skyddsutrustning. Rummen är utspridda på tre våningar. Varje avdelning har ett eget kök.

En gammal dam vinkar från ett fönster. Vi vinkar tillbaka.

Det blåser kraftigt och duggregnar och inte en människa syns till i villakvarteret. I den mån folk är hemma håller de sig väl inomhus. Högst begripligt i detta kärlekslösa väder.

Vi är inte långt ifrån Stockholm. Men reklamskyltarna längs vägen skvallrar om ett visst avstånd till Stureplan. "Köp din snöskoter i Järbo". "Johanssons rör".

Madeleine Wahlström, verksamhetschef i Knivsta.
Madeleine Wahlström, verksamhetschef i Knivsta.

Budskap som jag antar är riktade till målgrupper som en kristdemokrat skulle beskriva som verklighetens folk.

Bilradion berättar att träd runt om i Uppland har knäckts i blåsten. Nej, jag tänker inte utnyttja nyheten till att försöka göra ödesmättade jämförelser med ett äldreboende i Knivsta som i en extrem situation har tagit på sig någonting som sannolikt kommer visa sig vara krävande.

Visserligen uttryckte statsepidemiolog Anders Tegnell vid dagens presskonferens större oro än tidigare för den grupp han kallar äldre-äldre. Han beskriver de senaste dygnens utveckling som ”väldigt olycklig”.

Men verksamhetschef Wahlström säger att hon inte hade tagit på sig uppgiften om hon inte trott att hon klarar den. Och hon gör intryck av att veta vad hon pratar om.

Publisert: