Lottie Knutson

Tjafset hotar arbetet mot smittspridningen

Vi har de myndigheter vi har – gilla läget och lyd order

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sjukvårdspersonal som behövs för att ta hand om de virusdrabbade har ingen möjlighet att arbeta hemma ifall förskolor och skolor stänger.
Sjukvårdspersonal som behövs för att ta hand om de virusdrabbade har ingen möjlighet att arbeta hemma ifall förskolor och skolor stänger.

”Keep calm and carry on”. Ja så säger de i Storbritannien, ett land som varit med om betydligt fler och svårare kriser än Sverige. Ändå är det just lite av det uppträdande som jag saknar hos alla självutnämnda experter som nu fyller sociala medier, spalter och sändningstid.

Alla superinfluencers och forskare som nu vädrar sin panik och innerliga önskan om att kunna säga ”vad var det jag sade” lite senare.

Också jag begriper att det effektivaste ur smittskyddssynpunkt, om det enbart handlar om att stoppa ett virus, vore att låsa in hela befolkningen i separata rum och självklart stänga skolor, dagis, alla arbetsplatser, restauranger, barer och kaféer. Det behöver man inte ha forskat kring immunologi i 30 år för att räkna ut.

De mest privilegierade i samhället jobbar redan hemma sedan många veckor. De har redan tvingat rektorn i barnens skola och dagis att stänga verksamheten. Ungarna tar ändå någon annan hand om, typ.

Den lilla elit som nu himlar med ögonen om att myndigheterna och regeringen har fel, gör fel saker, agerar för långsamt eller för lite, vill inte inse att den ensamstående sjuksköterskan som sköter respiratorn inte kan gå till jobbet när alla dagis och skolor stänger. Att stora delar av befolkningen inte har råd med nanny. Eller städning. Eller privata sjukvårdsförsäkringar. Eller ens möjlighet att kunna jobba hemma.

Jag undrar om de ens vill förstå att myndigheterna inte bara har att ta hänsyn till smittspridning, utan också måste säkerställa att samhällsstrukturen och flödena inte stryps helt. Annars riskerar vi att hamna i en recession där skatter som ska finansiera vård, skola, lag och ordning stryps. Det går fort för de som inte har stora buffertar på banken.

Själv har jag förvisso bara jobbat i turbulens i 35 år, föreläser i ämnet och skrivit en bok om krishantering. Men en sak vet jag: dubbelkommando eller myteri hjälper sällan i en svår situation. Och att allt oviktigt tjafs och dividerande hur saker ska göras bara tar fokus från huvudmålet: att bromsa smittspridningen och skydda de svagaste.

Vad jag än tycker om regeringens eller myndigheternas agerande, hur panikslagen jag än är, så vet jag med säkerhet att alla dessa motstridiga budskap och förståsigpåare som skjuter sönder alla beslut bara skapar än mer förvirring och panik.

Det kan knappast vara någon nyhet att Sverige systematiskt nedmonterat beredskapen inom försvar och vård under många år. Eller att gamla och sjuka människor till slut dör, av en eller annan orsak.

Vi har den regering vi har. Vi har de myndigheter vi har. Just nu är det bara att gilla läget, stötta varandra, respektera vad som sägs och lyda order. Inte bidra till panik och misstro.

Keep calm and carry on.

Lottie Knutson, reseexpert och författare till boken ”Nödrop – när krisen kommer”

Publisert:

LÄS VIDARE