My Rohwedder

Flyktingfrågan gör SD lika nervösa som alla andra

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sverigedemokraterna är rädda för att deras flyktingkritiska väljare inte förstår varför partiet vill ta emot flyktingar från Ukraina.

Att säga att det är skillnad på flykting och flykting, är det enda argumentet Jimmie Åkesson har för att förklara svängningen.

Våra väljare är inte dumma, de känner till vår politik, sa Åkesson i Aftonbladets partiledarintervju för ett par veckor sedan. Han menade att partiet och hans väljare är med på att det SD under alla år kallat för närområdet, också inkluderat Ukraina. Därför menade Åkesson, skulle väljarna förstå att vallöftet om nollinvandring inte gällde flyktingar från Ukraina.

Men sen började det hända grejer. Migrationsverket kom med scenariot att det skulle kunna komma upp mot 200 000 flyktingar. Vad det skulle betyda för SD:s inställning till ukrainska flyktingar ville Åkesson inte svara på, men det måste ha känns lite svettigt för en partiledare i ett parti som önskar minusinvandring.

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna har den sortens självförtroende som bara ett parti som aldrig suttit vid makten kan ha. De har aldrig behövt få sin politik prövad i praktiken. De har aldrig behövt göra den sortens omprövningar som alla de andra partierna behövt göra, när deras politik krockat med vekligheten eller förkastats av opinionen.

Har tappat sin position

Om bara några månader är det val. För Sverigedemokraterna det viktigaste valet sedan de kom i riksdagen för över ett decennium sedan. I det här valet kan SD få makt på riktigt. De kanske till och med kan komma att sitta i en regering. De behöver bara bli tillräckligt trovärdiga som samarbetspartner och tillräckligt stora i valet.

Och nu när det är dags visar sig SD vara lika nervösa som alla andra.

Åkessons stenhårda utspel om att det är skillnad på flykting och flykting. Att han gör skillnad på kristna ukrainska kvinnor och barn och det han kallar ”proffsmigranter” tyder på att det inte gått lika bra med förankringen som SD hade hoppats.

Flyktingar i kö utanför Migrationsverket i Sundbyberg.
Flyktingar i kö utanför Migrationsverket i Sundbyberg.

Sverigedemokraterna har blivit nervösa över att deras kärnväljare – de flyktingkritiska - inte är med på det här tåget.

En passning till sossarna

Det har inte sett bra ut för SD att de plötsligt befunnit sig i samma hörna som Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet. Partier som de ser som sin motpol i flyktingfrågan.

Konflikt är politikens kroppspulsåder, och för SD är livsluften invandringsfrågan.

Alla visste redan att SD gör skillnad på flykting och flykting, det är inte det den här debatten handlar om. Den handlar om att partiet måste få sina väljare att förstå att det här är ett undantag, och inte en ny politisk inriktning.

Se det också som en passning till Socialdemokraterna för att de ska hjälpa med att blåsa liv i migrationsdebatten och sätta tillbaka Sverigedemokraterna på den politiska kartan.

Publisert:

LÄS VIDARE