Mejla

My Rohwedder

Flamman falnar i Vänsterpartiet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

V-ledaren Nooshi Dadgostar fick ett kraftfullt politiskt genombrott när partiet fällde regeringen i somras – och en ny kämpaglöd tändes inom partiet.

Men sedan dess har ett klimatuppror blossat upp.

Och nu har partiledningen kört över riksdagsgruppen i Cementa-frågan.

Frågan som måste ställas: Finns det en hotande spricka inom det numera industrikramande Vänsterpartiet?

Under sommarens kamp för att stoppa marknadshyrorna väcktes en ny glöd i Vänsterpartiet. De vann en viktig seger när frågan om hyrorna slopades och de fick slå både socialdemokrater och centerpartister på nosen. Samtidigt ökade förtroendet både för partiet och för Nooshi Dadgostar.

I segervisshet rusade delar av partiet vidare och i slutet av augusti skickade ett hundratal medlemmar in ett upprop för klimatet till partiledningen. Kritiken var att partiet nedprioriterat klimatfrågan.

De segervissa såg att det fanns konflikter i flera frågor där partiet kunde ta ledartröjan, precis som med marknadshyrorna. Det fanns bråk om strandskydd och om skogen, bråk i full gång och bara att ge sig in i. Men.

Partiledningen sa nej. Planen var i stället att närma sig fackföreningsrörelsen och industrin för att vinna arbetarväljarnas röster.

Strider mot grundlagen

Samtidigt som partiledaren Nooshi Dadgostar gav sig ut på sin industriturné i veckan, pyrde missnöjet i hennes riksdagsgrupp i Stockholm.

V-ledaren Nooshi Dadgostar besöker valsverket på SSAB i Oxelösund på sin industriturné.
V-ledaren Nooshi Dadgostar besöker valsverket på SSAB i Oxelösund på sin industriturné.

Efter rapporter om vad en cementkris skulle få för konsekvenser i Sverige, hade regeringen beslutat att ge Cementa ytterligare några månader för att bryta kalk i Slite på Gotland. Deras nuvarande tillstånda var på väg att gå ut och ett nytt tillstånd hade fått avslag i mark- och miljööverdomstolen.

Regeringen ville nu göra ett tillfälliga undantag i miljöbalken och ge Cementa åtta månader extra att bryta kalk. Förslaget fick svidande kritik av Lagrådet som menade att det var grundlagsvidrigt. Och förslaget fick svidande kritik av flera V-riksdagsledamöter. TT rapporterade att en majoritet av riksdagsgruppen ville rösta nej.

Men det var förra veckan, sedan sa partiledningen nej.

Viktig fråga för svensk industri

För att Nooshi Dadgostars industriprojekt ska vara trovärdigt kan det inte sitta en riksdagsgrupp i Stockholm som röstar nej i en fråga som är så viktig för den svenska industrin som betongförsörjningen.

Riksdagsgruppen fick foga sig och rösta för lagen om att ge Cementa ett undantag från miljöbalken. Som en vänsterpartist sa:

– Vi var arga i går, men nu går vi vidare.

Kämpaglöden hade verkligen väckt något nytt i partiet, en nystart som många i partiet hade längtat efter. Men kanske kommer flamman att falna något om den endast tillåts att blossa upp när det passar partiledningen.Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Som medlem får du svara på undersökningar där resultaten används för att spegla svenska folkets åsikter om exempelvis varumärken, samhällsfrågor och politik. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE