Oisín Cantwell

Andersson debuterar med pandemi och skandaler

En av statsministerns första pressträffar – den första som handlade om någonting annat än att hon blivit statsminister

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Magdalena Andersson under tisdagens presskonferens.
Magdalena Andersson under tisdagens presskonferens.

Såg hon inte lite pressad ut, Magdalena Andersson?

Det var presskonferens om nya restriktioner och den första veckan som statsminister har onekligen erbjudit utmaningar.

Pandemin har skjutit alarmerande fart igen i vissa länder och på hemmaplan har den ena nya ministern efter den andra skapat mindre roliga rubriker.

Det är i det ljuset vi ska se statsministerns första pressträff som handlade om någonting annat än att hon blivit statsminister.

– Krampaus, inledde Andersson med att säga.

Klockan var 16, tio minuters försening, då hon äntligen stod i den predikstol från vilken vår tids auktoriteter talar om för undersåtarna hur de ska leva för att få bukt med smittspridningen.

– Krama inte personer som du inte vet är vaccinerade.

Tja. Inte mig emot. Jag har aldrig varit förtjust att i onödan peta på främlingar och kommer inte att gå under av denna pålaga.

Sedan höll statsministern en utläggning om hur smittan sprider sig i delar av Europa och belastar vården.

Ett budskap som för säkerhets skull upprepades av socialminister Lena Hallengren, generaldirektör Karin Tegmark Wisell och finansminister Mikael Damberg.

Grafer och kurvor visades, det pratades om tre olika nivåer av åtgärder, arbetsgivare ska erbjuda hemarbete, munskydd anbefalles i kollektivtrafiken, ekonomiska stödåtgärder ska delas ut och det kan bli aktuellt med att kräva vaccinbevis i fler sammanhang än i dag.

Inte minst det sistnämnda lät bra. En och en halv miljon personer i det här landet har ännu inte vaccinerat sig och vi är sannolikt många som inte kommer att ligga sömnlösa om deras frihet beskärs mer än vad den gör för resten av oss.

Jo, jag begriper att det finns principiella problem med mitt resonemang, men den här pandemin har pågått för länge för att jag ska orka med alla dessa principer.

Är vidtagna och eventuellt kommande åtgärder tillräckliga?

Det finns inget svar på frågan. Facit skrivs av framtiden. Men skäl saknas inte för att befara att lockdown-liberalerna på vissa ledarsidor kommer att klaga och sucka.

Munskyddsdebatten all over again låter som det sista mänskligheten behöver.

Vi andra kanske nöjer oss med att misstänka att den socialminister som säger sig inte hålla med Coronakommissionen om senfärdighet förra våren trots allt tycks vara lite snabbare ur startblocket den här gången.

Efter 20 minuter hade alla sagt sitt och Andersson fick slutordet.

– Snart är det lucia, jul och nyår. Det viktigaste är att alla vaccinerar sig, sade statsministern och lät sedan journalisterna ställa sina frågor.

11 reportrar och sex fotografer såg plötsligt piggare ut. Det här var på tiden!

Efter en vecka där ministrar i tur och ordning blivit föremål för förundersökning om sexuellt ofredande, avslöjats med att ha räkningar hos kronofogden och hunnit med att både föreslå och avvisa utredning om gangsterrap, har pressen fått en ny godbit.

Heilade civilminister Ida Karkiainen som 16-åring?

Det var en pigg journalist på Ekot som bröt isen och Andersson svarade någonting i stil med att den sortens gester är såväl historielösa som djupt olämpliga, men att hon är förvissad om att hennes nya statsråd inte är nazist.

Det var ju för väl.

Expressen bet sig fast och frågade listigt om statsministern hade köpt Karkiainens förklaring om den kommit från en sverigedemokrat eller om hon håller sig med dubbla måttstockar.

Andersson kunde ha fått en bättre start. Men också en sämre.
Andersson kunde ha fått en bättre start. Men också en sämre.

Andersson parerade hyfsat och när reportrarna tjatat klart lät hon sitt sällskap ta hand om de enskilda intervjuerna.

Vilket naturligtvis inte var någon tillfällighet. Regeringen och dess spinndoktorer vill att kvällens nyhetssändningar ska domineras av handlingskraft och smittskyddsåtgärder.

Hitlerhälsningar? Nej, tack.

Hon kunde ha fått en bättre start. Men också en sämre. Ta bara Fredrik Reinfeldt, som knappt hann tillträda innan två ministrar hade avgått.

Inom en timme var den över, den show som döpts till "Regeringens åtgärdsplan för införande av smittskyddsåtgärder".

Åtgärd och åtgärder i en och samma mening?

Tänk att det ska komma från en regering som nyligen införde språkkrav för invandrare som vill ha försörjningsstöd.

Publisert:

LÄS VIDARE