Mejla

Lena Mellin

Busch och Åkessons dolda budskap

De små orden har också ett innehåll

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Partiledare som Jimmie Åkesson och Ebba Busch dränker oss i ovidkommande trivialiteter.

Eller har bagatellerna trots sin lätta vikt något att säga oss?

Det är krig i Ukraina. Klimatet har efter långvarig misshandel av mänskligheten löpt amok. Priserna ökar snabbare än på trettio år och människors sparkapital smälter i takt med att börserna sjunker.

Det finns kort och gott många stora, allvarliga problem att diskutera.

Men gör delar av den svenska politiska eliten det? Nej, det kan man inte påstå.

• KD-ledaren Ebba Busch ägnade stort engagemang och intresse åt att planera sitt deltagande i klädtidskriften Elles gala i helgen.

Men tyvärr kom hon aldrig iväg. Enligt uppgift ska galans konferencier Kakan Hermansson krävt att Busch stannade hemma.

 

Orsaken ska ha varit Busch retoriska fråga om varför polisen inte sköt skarpt under de så kallade påskupploppen. Liksom hennes efterlysning av fler skadade demonstranter. De borde vara minst lika många som antalet sårade poliser, sade hon.

• Ett sidospår i den här diskussionen handlade om den klänning som Busch tänkt ha på sig under galan. En specialkomponerad sak av en ukrainsk designer som Busch redan låtit sig fotograferas i. Vem betalade?

• Nästa bagatell har med den första att göra. SD-ledaren Jimmie Åkesson gillar inte Kakan Hermansson, programledare dj, författare med mera med mera.

Han hade nåtts av uppgiften att Hermansson skulle vara inblandad i årets upplaga av politikerveckan i Järva i nordvästra Stockholm. Arrangör är föreningen ”Global village”.

Men, skrev Åkesson på Facebook, nu fick arrangörerna välja mellan Hermansson och honom. Kommer hon, som även tidigare varit engagerad i Järvaveckan, kommer inte han.

 

Han förklarade inte sitt beslut med att kompisen Busch inte fick gå på Ellegalan. Utan att Hermansson är en vänsteraktivist som inte gillar poliser.

Är det detta väljarna förväntar sig att partiledare ska ägna sig åt? Galor, klänningar, svavelosande avhopp på grund av felvald personal?

Nej, det kan man nog utgå i från att de inte gör. De vill att partiledare ska prata om viktiga saker som Ukraina, pensioner och vårdköer.

Men är det så att bagatellerna också säger oss något viktigt. Det kan absolut vara så.

Vi börjar med Åkesson. Hans verbala vredesutbrott på Facebook om ”Global villages” val att återigen samarbeta med Kakan Hermansson säger två saker.

Det ena är att han inte respekterar Kakan Hermanssons åsikter. Man brukar hävda att en fungerande demokrati bygger på att uppfattningar bryts mot varandra. Är det en åsikt som Åkesson delar? Eller är han emot yttrandefrihet när folk inte delar hans egna uppfattningar?

Det andra är att han misstror Kakan Hermanssons professionalism. Att hon låter sina privata åsikter färga av sig på sättet att utföra sitt arbete. Men varför har Åkesson i så fall inte upptäckt det tidigare? Han deltar alltid i Järvaveckan.

 

När det gäller Ebba Busch handlar det snarare om prioriteringar. Hon är partiledare och ensamstående med två yngre barn.

Hon har med andra ord ont om tid. Är det då Elle-galor med specialdesignade klänningar som hon ska prioritera?

Busch bestämmer såklart själv vad hon lägger tid på. Men det underliggande budskapet till väljarna är att det kanske inte är så roligt att vara partiledare. Det är skojigare med klänningar och fester.

Åkesson och Busch kommunicerar – även med de små orden. Trots att de själva kanske inte tänker på det.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jimmie Åkesson

Kakan Hermansson

Ebba Busch

Ukraina