Peter Kadhammar

Klimatminister Bolund är en politisk sol- och vårare

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Klimatminister Per Bolund i SVT:s Aktuellt-studio den 1 juni.
Klimatminister Per Bolund i SVT:s Aktuellt-studio den 1 juni.

1 juni intervjuades statsrådet Per Bolund i ”Aktuellt” och som vanligt var Sverige bäst i världen och som så ofta lät skrytet som en besvärjelse eller vädjan när en politiker misslyckas med sin uppgift.

"Vi ligger bland de första länderna i resan mot att bli ett fossilfritt välfärdsland", sa Bolund.

Det meningslösa skrävlet syftade till att dölja att Sverige inte alls tänker förbjuda försäljning av nya fossildrivna bilar från år 2030 som regeringen tidigare lovat.

En utredare säger att det inte går. EU kommer inte att tillåta det. Jag misstänker att Per Bolund blev lättad när han formellt fick beskedet. Ingen människa kan ju se hur vi ska klara den nödvändiga omställningen på åtta och ett halvt år. Som regeringen utlovat. Vi som letar efter laddstolpar upplever allt för ofta att de inte fungerar och om de fungerar saknas gemensamt och smidigt sätt att betala.

Kanske tog Bolund till kraftuttryck när utredaren sa att EU kommer nog inte tillåta oss att bli bäst i världen på att förbjuda fossildriva fordon.

Sjuttsingen också! Ja ja, vi får väl hitta på något annat!

 

Den stele Per Bolund är inte bara klimat- och miljöminister. Han är vice statsminister också. Har Sverige någonsin haft en så färglös toppolitiker, är han bäst i världen på att sakna temperament?

EU kommer inte att tillåta oss...

Så vi försöker inte ens. Vi försöker heller inte finna kreativa omvägar till samma mål. Till exempel chockhöja skatten på nya bilar med förbränningsmotorer från år 2030 så att det i praktiken blir ett förbud. Fråga ungrarna och polackerna hur man slingrar sig förbi EU:s direktiv och intentioner.

Eller visste Bolund och hans regeringskolleger redan från början vad utredarens besked skulle bli? I Januariöverenskommelsen står det att från ”år 2030 kommer det inte längre vara tillåtet att sälja nya bensin- och dieseldrivna bilar (... Kräver godkännande av EU-kommissionen...)”.

 

Det är bekvämt att utfärda radikala och viktiga löften och redan från början försäkra sig om att det är någon annans fel när man inte klarar att genomföra dem.

Följaktligen cyklade Bolund till Aktuellt – jag utgår från att han cyklade – och lovade ännu mer med samma politiska logik.

När regeringen inte kan förbjuda försäljning av nya bensin- och dieseldrivna bilar från 2030 ställer han i utsikt att hela Europa kommer att göra det. Per Bolund är ”övertygad” om att det ändå blir stopp för försäljning av fossilbilar från 2030.

"Och jag tror faktiskt att vi har möjlighet att göra det inte bara i Sverige utan också på EU-nivå... Blir vi bara tillräckligt många då kommer vi att kunna övertyga hela EU att faktiskt ta steget bort från fossilbränslen..."

Detta resonemang är fiffigt eftersom Bolund försäkrar sig om att än en gång kunna skylla på EU. Han kommer att kunna visa att han frågat de andra, kan vi inte förbjuda... och polacker och ungrare och italienare och tyskar sa nej!

 

Jag är orättvis mot Per Bolund. Hans gråhet är bara en listig förklädnad. Klimatministern är en sol- och vårare som när hans första bluff blir synad drar till med en större.

Okej, okej, vi lovade att förbjuda fossildrivna fordon från 2030 och det kommer inte att hända men hör på mig, vi kommer att få med oss hela EU i stället! Hela EU ställer om som Sverige vill! Det blir ännu bättre!

Hur ska folk som bor i flerbostadshus kunna ladda sina bilar när det saknas laddstolpar? undrar Aktuellts Nike Nylander.

Bolunds svar är ett nervöst babbel. Hyresgäster ska själva kontakta sina hyresvärdar och säga att de vill ha laddstolpar. De som har bostadsrätt ska driva på så att föreningen skaffar laddstolpar.

Så det är regeringens plan. Ni kan väl ordna laddstolpar själva.

Per Bolund har missat att de flesta flerbostadshus saknar egna parkeringsplatser. Han har nog aldrig har kört bil i stadsmiljö. Så om hyresgästerna går man ur huse och kräver laddstolpar åt alla kommer hyresvärden att svara: Men var ska jag ställa dem?

När jag ser Per Bolund i tv tänker jag på farsen ”Rivierans guldgossar”. Skillnaden är att skådespelaren Steve Martin är rolig.

 

Publisert:

LÄS VIDARE