Mejla

Robert Aschberg

Det hade blivit billigare med sms-lån

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är blåögda upphandlare och lättlurade politikers fel att ­notan för Nya ­Karolinska kommer att kosta skattebetalarna 61,5 miljarder kronor, skriver Robert Aschberg.
Det är blåögda upphandlare och lättlurade politikers fel att ­notan för Nya ­Karolinska kommer att kosta skattebetalarna 61,5 miljarder kronor, skriver Robert Aschberg.

Lika bra att säga som det är: Jag har ingen vidare pejl på vilka som sitter och bestämmer i mitt landsting. Det har alltid verkat fullkomligt ointressant, ogenomträngligt, extremt byråkratiskt och tråkigt.

Men när jag läser i Svenska Dagbladet att skattebetalarna kommer att få betala sammanlagt 61,4 miljarder kronor för bygget, underhållet och driften av Nya Karolinska sjukhuset innan det 30-åriga idiotavtalet går ut så undrar jag verkligen vad det är för lallare som låtit detta ske.

När landstingsfullmäktige fattade beslut om bygget så sattes den övre kostnadsgränsen till 14,1 miljarder kronor. 

Det blev alltså 47,3 miljarder dyrare.

Om det varit korruption i vanlig mening hade det gått att förstå sammanhangen. Detta rör sig troligen bara om högmod och dumhet, vilket med tanke på beloppen verkar obegripligt.

I byggbranschen kallas metoden knapring. 

Man snurrar upp kunderna genom att skilja ut delar av projektet och skjuta upp förhandlingarna om dessa. Blåögda upphandlare och lättlurade politiker torskar så det stänker om det.

Det så kallade OPS-systemet (offentlig-privat upphandling) har i flera fall visat sig bli riktigt dyra affärer för skattebetalarna i flera länder. 

De ansvariga i Stockholms läns landsting gick på skitsnacket från byggbolag och riskkapitalister med brevlådeföretag i Luxemburg och köpte ett skrytsjukhus på av-betalning utan att ha en susning om vad det skulle leda till. Det hade varit billigare för oss skattebetalare om de tagit sms-lån.

Av någon anledning har det nya sjukhuset färre sängplatser än det gamla, trots att vårdbehovet i Stockholm ökar på grund av inflyttningen. Nu rapporteras också att det regnar in, att fasadplåt har lossnat och att vattnet i duscharna inte rinner bort.

En anställd läkare kallar alltihop för fuskbygge och säger i SvD:

”Det presenteras som ett sjukhus i världsklass, men det håller inte ens vanlig normal standard.”

Den av personalen hårt kritiserade sjukhusdirektören Melvin Samson var med och försökte mörka i Macchiarini-fallet.  I en film på sjukhusets hemsida säger han:

”Vi är en del av en historisk global utveckling inom hälso- och sjukvård.”

Skattebetalare, förbered er på hårda tider!

Invånare, bli inte sjuka!

Går det att utkräva ansvar för att skattebetalarna i Stockholm lurats på nästan 5 000 kronor per person? Vilka förtroendevalda ska förvisas från den politiska arenan? 

Hur många ska ställas inför rätta för förskingring eller trolöshet mot huvudman? 

Ingen.

Det kommer inte att hända. 

Däremot kommer byggbolagen, konsulterna och finansierings-skojarna att fortsätta rövknulla amatörerna i stat, landsting och kommuner vid upphandlingar av allt från infrastruktur och sjukhus till blöjor och it-tjänster.


Bra jordmån

Leo ”Kinesen” Carmonas och Cyril Hellmans bok ­”Spelet är spelet” bygger på den ­förres kriminella karriär, och visar hur en ung man trasslar in sig i grov brottslighet. Anna Bråkenhielms bok ”Räkna med bråk” visar hur en driftig kvinna från ­landet blir framgångsrik företags­ledare i tv-branschen. Vad har de gemensamt? Bra flyt, men fram­förallt: Båda har bott i Jordbro.

Det var lyhört

Jordbro är ett så kallat utanförskapsområde, med sociala problem. Själv trivdes jag dock ganska bra både på Blockstensvägen och Sandstensvägen. Det var lyhört så man ­kunde ställa klockan när de ­gökade i lägenheten ovanpå, ­alltid samma dag och tid i veckan. Det stals en ­paketcykel jag renoverat, men grannen bredvid bjöd gärna på hembränt.

Publisert: