Mejla

Staffan Heimerson

Om Simone Veil inte ljugit om sin ålder...

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Simone Veil ljög om sin ålder.
Sin lögn uttalade Veil i Auschwitz. Hade Adolf Hitler då, 1944, haft tillgång till det svenska migrationsverkets uppfinning, åldersbestämning, hade Veils lögn avslöjats. Hon hade förts till utrotningslägrets gaskammare.

Simone Veil, fransk politiker och överlever från Förintelsen
Simone Veil, fransk politiker och överlever från Förintelsen

Simone var dotter till en judisk arkitekt i Nice. Frankrikes nazivänliga regim förbjöd 1941 fadern att utöva sitt yrke. Familjen deporterades 1944 till Auschwitz. Hennes föräldrar och bror dödades. Men Simone överlevde förintelsen.
Simone var 17 år gammal. Som barn skulle hon i Auschwitz rutinmässigt slaktas genast efter ankomsten. En medfånge viskade: ”Säg att du är 18.” Simone följde rådet. Därmed sorterades hon åt sidan för slavarbete, fick ett nummer intatuerat på överarmen och skulle sedan enligt nazistyrets manual arbeta tills hon dog av svält och utmattning.
Med knapp marginal överlevde hon. Simone återvände till Frankrike, blev jurist och politiker. Hon var talman i Europaparlamentet, hälsominister i franska regeringen och den som drev igenom en modern abortlag. Hon blev ledamot i Franska akademien och en av sitt lands mest respekterade personer. Hon dog tidigare i sommar, 89 år gammal.

Testa er nu med frågan: Var det bra eller förkastligt att barnet Simone ljög om sin ålder?

Min följfråga är den självklara: Ställer vi upp på tanken att det är schyst att ensamkommande barn - dem sverigedemokrater kallar skäggpojkar - kanske friserar sin ålder en aning för att slinka genom vårt moderniserade Auschwitz (Migrationsverkets) nålsöga?
Självklart ställer vi upp. En stats- minister, Reinfeldt, gjorde den varma formuleringen: ”Vi måste öppna våra hjärtan.” Efterträdaren Löfven yttrade för mindre än två år sedan: ”Mitt Europa bygger inte murar.” Det var som om de insåg att för pojkarna gäller samma sak som för Simone Veil: liv eller död.

Eller?

Sverige tog 2015 emot 163 000 personer. I moralisk självbelåtenhet dunkade vi oss i ryggen. Under hösten gjordes en politisk helomvändning. Den ansvarige ministern Morgan Johansson sa att vi bara skulle klara av 60 000 per år. Vi har sedan dess ett inflöde av mindre än hälften av den summan. I fjol kom 28 939 asylsökande. Nedrustning pågår. Asylboenden stängs. Migrationsverket minskar personalstyrkan. Verket hade redan tidigare visat att det på 17 år drastiskt minskat sin produktivitet. År 2000 klarade en handläggare 150 ärenden per år. I dag bara 50. Trots internet och Google.

Och vi bär oss i huvudsak illa åt mot dem som vi släppt in. Fallet Abdullah kom i min väg tack vare en vaken läsare. Abdullah är från Bagdad. Han fyller enligt egen uppgift 18 år den 14 november i år. Födelseuppgiften står också på hans LMA-kort, utfärdat av Migrationsverket. Denna födelsedag har således fungerat i två år. I vintras uppmanades han att gå genom ett frivilligt ålderstest.
Ålderstest är en social och medicinsk gissningslek som utförs av Migrationsverkets jurister och läkare. Rättsmedicinalverket hade, när jag för någon vecka sedan kollade, testat 581 frivilliga fall. Av dessa visade sig 76 procent ha ljugit om sin ålder. För att rädda liv och framtid hade de små lögnhalsarna hävdat att de är barn. De kastas ut.

Åldersbestämningen leder rakt in i ett moraliskt vakuum: de stats- anställa juristerna känner verkets outtalade syften - minska antalet flyktingar, riskera inte att vi drar på oss fler familjeåterföreningar.

Läkarna trampar ut på ett vetenskapligt gungfly: har barnen, som träd, årsringar? Snacka om hokus- pokus.
Ur sociala, humanitära, juridiska och kvasivetenskapliga aspekter har åldersbestämningarna likheter med statens tvångssteriliseringsprogram.
De som steriliserades under åren 1934-41 karakteriserades som ”psykiskt sjuka, utvecklingsstörda och personer med fysisk funktionsnedsättning samt så kallade asociala, framför allt kvinnor - många unga och från socialt utsatta grupper - på ganska godtyckliga grunder, exempelvis för att en läkare bedömde dem som promiskuösa eller som tattare. Syftet var också rashygien, folkhälsa, ekonomiska besparingar och kontroll av asociala.”Denna praxis nådde sin kulmen i mitten av 1940-talet.

Vad tycker vi 70 år senare om tvångssteriliseringspolitiken? Just det. Vi skäms!
Ska vi också nu behöva 70 år innan vi skäms för övergrepp i statens namn?

Flyktingen Abdullah, som varit två år i Sverige och snappat upp vad ålders- bestämning går ut på, sa: ”Det är rena lotteriet. Migrationsverket vet inte vad det gör. Jag vill inte vara med”. Detta var strategiskt ett misstag. Han fick färre möjligheter att argumentera. Migrationsverket hade fritt fram.
I förra månaden fick Abdullah ett brev från verket. I brevet stod: Din födelsedag fastställs till den 2 juni. Som en konsekvens av det har han alltså just fyllt 18 år. Därmed avslogs hans asylansökan. Migrationsverket sa också att Bagdad numera är säkert att återvända till.
Denna politik gör Sverige till en Moralisk Stormakt. Vi är ett land som aldrig skulle gå på Simone Veils bluff.

Av: 

Staffan Heimerson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Förintelsen

Flyktingpolitik

Rättsmedicinalverket