Mejla

Lena Mellin

Nya skräcksiffror för Fridolin och Lövin

Publicerad:
Uppdaterad:

LINKÖPING. Den nya mätningen från Aftonbladet/Inizio är skräckläsning för Miljöpartiet.

Bara fyra procent tycker att de gröna är näst bästa parti. Det placerar dem på samma jumboplats som Feministiskt initiativ.

1 av 2

Tillsammans med Feministiskt initiativ, Fi, liger alltså Miljöpartiet längst ner på listan över partier som svenska väljare tycker är näst bäst. Det är en ny kalldusch för det krisdrabbade partiet vars kongress inleds i dag.

Men kan ju tycka att det är poänglöst att fråga väljarna vilket parti de tycker är näst bäst. Sannolikheten för att det partiet får rösten kan förefalla försvinnande liten.

Men så är inte fallet. Väljarna tar alla möjliga hänsyn innan de lägger sin röst på ett visst parti. Vem som förmodas bli statsminister, vilket parti som riskerar att åka ur riksdagen och därmed förändra maktbalansen mellan rött och blått är några av de aspekter som väljarna tar hänsyn till i sina partival.

Om man lägger ihop ett partis styrka enligt väljarbarometrarna med andelen som säger att det är deras näst bästa parti får man fram partiets potential. Eller deras drömresultat för att uttrycka det annorlunda. Bättre än så kommer det nämligen inte att gå i valet.

Enligt den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio skulle tre procent lägga sin röst på Miljöpartiet de gröna om det vore val i dag. Fyra procent anser att MP är näst bästa parti.

Miljöpartiets potential om det vore val i dag är alltså sju procent. Fler skulle aldrig rösta på dem. Det är ungefär lika många som röstade grönt i valet 2014.

Det placerar partiet på en hopplös sistaplats bland riksdagens åtta partier. Riksdagens minsta parti, Kristdemokraterna som inte heller haft det lätt under den gångna mandatperioden, har en potential på drygt elva procent av väljarna.

Potentialen för Liberalerna, riksdagens näst minsta parti, är knappt 15 procent, och för Vänsterpartiet, det näst näst minsta riksdagspartiet, knappt 20 procent.

Miljöpartiet ligger alltså och harvar i en egen gärdsgårdsserie där inte ens en tiondel av väljarkåren är intresserad att satsa sin röst på dem.

Till det ska läggas andra oroande rapporter om tillståndet för Miljöpartiet. Förtroendet för språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin är i botten, partiet har usla opinionssiffror och äger inte en enda av de sakfrågor som Aftonbladet/Inizio undersöker.

Centern har med god marginal tagit över miljö- och klimatfrågorna och skolan, Miljpartiets andra profilfråga, är det knappast någon som förknippar med de gröna.

Partiet är med andra ord mitt i en ökenvandring. För ett år sedan talade man om en nystart och sparkade språkröret Åsa Romson. Men det ledde varken till en ny- eller omstart. Den nedåtgående spiralen har fortsatt.

Till sist några ord om andra partier i undersökningen. Moderaterna har lika många som säger att partiet är näst bäst som uppger att de tänker rösta på partiet. Deras potential är 33,8 procent av väljarkåren.

Lika hög är Socialdemokraternas potential medan riksdagens tredje största parti Sverigedemokraterna har en potential på 28,8 procent. Det kan tänkas att Jimmie Åkessons fantasier om att leda riksdagens största parti än så länge bara är en önskedröm.

Fotnot: Svarsalternativet ”Annat” avser ”annat/vet ej”


Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 2 974 personer över 16 år intervjuades via webben mellan 6 och 15 mars 2017. Frågan som ställdes var: Vilket parti tycker du är näst bäst?

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Av: Lena Mellin

Publicerad: