Mejla

Lena Mellin

Välkomna till årets viktigaste debatt

EU-valets toppkandidater drabbar samman i Aftonbladets debatt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Aftonbladets debatt mellan toppkandidaterna i EU-valet i kväll bör du inte missa.

Eller så här, du får inte missa den.

Den är tung. Den är viktig. Den hjälper dig att välja. Den kan avgöra valet.

Årets val till EU-parlamentet har kallats ett ödesval. Det beror på att högerextrema, populistiska och nationalistiska partier i allt snabbare takt skördat framgångar i nationella val i EU.

I många fall har de också tagit plats i sitt lands regering och påverkar beslutsfattandet i EU genom sin plats i ministerrådet, EU:s ena lagstiftande församling.

På söndag är det val till den andra, EU-parlamentet. Många befarar att högervågen kommer att svepa in även över unionens enda folkvalda församling. Och att EU i så fall tar ett kliv i en riktning som grundarna aldrig hade tänkt sig. Tvärtom, det var nationell egoism de ville bort ifrån.

Det är mot denna ganska dystra fond som Aftonbladets stora debatt inför EU-valet hålls. Men den kommer inte att handla om det, utan om frågorna som väljarna utnämnt till valets viktigaste: klimat, flyktingar och terrorism.

Debattledare är Robban Aschberg, jag är bisittare och avsikten är att väljarna ska få upp ögonen för skillnader, och likheter, mellan partiernas toppkandidater.

Politiska tungviktare

Det är en viktig debatt eftersom den handlar om ett viktigt val. Omkring 60 procent av all lagstiftning som passerar riksdagen har sitt ursprung i EU. De svenska parlamentarikerna, totalt 20, är alltså politiska tungviktare. Inte bara i Bryssel utan även i Sverige.

Det är en tung debatt. Inte bara för att den handlar om viktiga frågor utan för att den, så tänker vi åtminstone, ska hjälpa dig att välja.

Det är en av endast fyra debatter i sitt slag under den här valrörelsen. Den första stökade Expressen undan redan i april. I dag mitt på dagen hålls Sveriges Radios motsvarighet. Och på fredag är det dags för SVT:s. Andra mediehus har avstått.

Många väljare har fortfarande inte bestämt sig för vad de ska rösta på. Kvällens debatt kan vara direkt avgörande för valresultatet. Aftonbladets förra valdebatt, inför riksdagsvalet, tog 1,2 miljoner del av redan samma kväll som den sändes.

L och Fi pressade

Två av de nio svenska partier som sitter i parlamentet löper överhängande risk att åka ut. Det är Liberalerna, som i dag har två mandat, och Feministiskt initiativ med ett mandat.

Man kan därför tänka sig att Karin Karlsbro (L) och Soraya Post (Fi) känner press i kväll. Ett lyckat framträdande kan ge vinst. Medan ett dåligt kan spä på den negativa spiralen. Bokstavligt talat handlar det om att vinna eller försvinna.

Aftonbladets debatt i kväll handlar om viktiga frågor, om vår gemensamma framtid, om makt och inflytande. Välkomna till årets viktigaste debatt.

Allt du behöver veta om Aftonbladets EU-debatt

Vad: Aftonbladets debatt mellan partiernas toppnamn i EU-valet på söndag.

Var: I Aftonbladets app eller på aftonbladet.se.

När: Klockan 20.00 i kväll, fyra dagar före valet.

Hur: Debatt med Robert Aschberg som programledare och Lena Mellin som bisittare.

Medverkande: Malin Björk (V), Heléne Fritzon (S), Alice Bah Kuhnke (MP), Sara Skyttedal (KD), Fredrick Federley (C), Karin Karlsbro (L), Tomas Tobé (M, Peter Lundgren (SD), och Soraya Post (FI).

Ämnen: De som väljarna tycker är viktigast: klimat och miljö, flyktingar och invandring samt terror- och brottsbekämpning.

  • I kväll kl 20.00 drabbar toppkandidaterna samman i Aftonbladets direktsända EU-valsdebatt. Har du en fråga till kandidaterna? Skicka in den här.
Skriv inlägg

Det finns inga inlägg ännu.

LENA MELLINS EU-SKOLA:

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Allt du behöver veta om EU-valet 26 maj

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

EU-valet

Aftonbladet

Lena Mellin