Lena Mellin

Sabuni framstår som ett hopplöst fall

Ligger sist i ännu en mätning

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Liberalernas Nyamko Sabuni håller på att bli något av ett hopplöst fall.

Stödet för partiet är svagt och förtroendet för henne själv rekordlågt – också bland de egna väljarna.

Det visar en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

Liberalerna har varit illa ute länge, en bra stund innan förre partiledaren Jan Björklund meddelade att han skulle sluta.

Det har dock inte förändrats i någon som helst positiv riktning sedan Nyamko Sabuni tog över rodret i juni förra året.

Bilden för Liberalerna, och för Sabuni personligen, är mycket dyster. I senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop sade tre procent av väljarna att de skulle rösta på Liberalerna om det vore val i dag, det lägsta stödet för något riksdagsparti. De skulle alltså inte komma in i riksdagen där de suttit sedan Sverige blev en demokrati, om det vore val i dag.

Nyamko Sabuni själv utgör inget ljus i mörkret. I en färsk undersökning om förtroendet för riksdagens partiledare som vi publicerade nyligen hamnade hon sist.

Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare.
Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare.

Bara elva procent har stort eller ganska stort förtroende för henne. Som jämförelse kan nämnas att tre gånger så många, 33 procent, har förtroende för SD:s Jimmie Åkesson.

En bearbetning av undersökningen visar vilket förtroende det egna partiets väljare har för partiledaren.

Också i denna undersökning ligger Nyamko Sabuni klart sist. 76 procent av den skara som säger att de tänker rösta på Liberalerna har stort eller ganska stort förtroende för henne. Det är tre procentenheter lägre än månaden innan.

Nyamko Sabuni börjar alltså framstå som ett hopplöst fall. Hon har inte lyckats vända utvecklingen för Liberalerna. Hon själv är heller ingen tillgång för partiet, enligt väljarna.

Nyamko Sabuni tog över efter Jan Björklund.
Nyamko Sabuni tog över efter Jan Björklund.

Samarbetet med regeringen, baserat på Januariavtalet, från förra året har inte gynnat Liberalerna trots den ekonomiska talespersonen Mats Perssons idoga försök att ställa sig själv och sitt parti mitt på scenen.

För Centern, som också ingår i avtalet, har utvecklingen varit den motsatta. Stödet för dem har ökat, trots eller tack vare, samarbetet med regeringen Löfven.

De verkliga giganterna bland partiledarna när det gäller uppslutningen från de egna väljarna är Jonas Sjöstedt (V) och Ebba Busch (KD). Förtroendet för dem når närmast nordkoreanska nivåer. 98 procent av deras partiers väljare har stort eller ganska stort förtroende för dem.

Under den senaste månaden har förtroendet från de egna väljarna ökat mest för Stefan Löfven (S) och Per Bolund (MP). Förtroendet för dem bland de egna väljarna ökar med tolv respektive åtta procentenheter.

Aftonbladet/Demoskop

Ebba Busch (KD)  98 procent  + 2 %

Jonas Sjöstedt (V)  98  + 1

Jimmie Åkesson (SD)  94  - 1

Stefan Löfven (S)  93  + 12

Annie Lööf (C)  92  Oförändrat

Ulf Kristersson (M)  92   - 2

Isabella Lövin (MP)  84  + 4

Per Bolund (MP)  81  + 8

Nyamko Sabuni (L)  76 - 3

 

Andel av de egna väljarna och sympatisörerna som har stort eller ganska stort förtroende för sin partiledare. Jämförelsen avser den förra undersökningen som gjordes i mars.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE