Mejla

Wolfgang Hansson

Trumps plan skapar inte fred - den lägger ut nya hinder

Publicerad:
Uppdaterad:

Den som lägger fram en fredsplan för Mellanöstern måste anstränga sig för att gå båda sidorna till mötes.

Därför är Trumps förslag för att lösa konflikten mellan Israel och palestinierna ingen fredsplan.

Han ger Israel allt och försöker köpa palestinierna. Sannolikt kommer det inte att lyckas.

När Trump tillträdde som president gav han jobbet att producera en fredsplan för Mellanöstern till sin svärson Jared Kushner. Han påstod att Kushner var unikt lämpad för att lösa den knut världen gått bet på sedan konflikten startade på allvar i och med Israels bildande för drygt 70 år sedan.

Trump menade även att uppdraget var enkelt. Lätt som en plätt.

Men det tog över två år att lägga fram en fredsplan och när den väl kom visar den sig vara tämligen värdelös.

Vad Trump i praktiken gör är att ge Israel allt de vill ha och samtidigt förneka palestinierna eftergifter på alla områden som är centrala för dem.

Fred mellan Israel och palestinierna har varit nära några gånger. I slutändan har det alltid stupat på en av tre frågor.

1. Bosättningarna. Israel har under de senaste 20 åren kraftigt utökat byggandet av bosättningar på ockuperad mark på Västbanken och i Östra Jerusalem. Palestinierna har gång på gång begärt ett stopp för israeliska bosättningar och att de som byggts ska avvecklas. Ett stopp för bosättningar var också amerikansk politik ända till Trump tog över.

Enligt fredsplanen får Israel behålla alla sina bosättningar.

2. Jerusalems status. Båda sidor anser att Jerusalem är deras huvudstad. Palestinierna utgör redan i dag majoriteten i Östra Jerusalem. Att på något sätt dela på Jerusalem har varit central för alla tidigare försök att uppnå fred.

I Trumps fredsplan får Israel total kontroll över Jerusalem med en liten möjlighet att palestinierna någon gång i framtiden kan få en del av staden. Oklart hur det ska gå till.

3. Rätten för fördrivna att återvända. De cirka 700 000 palestinier som flydde undan kriget som utbröt när Israel bildades är i dag flyktingar på Västbanken och runtom i Mellanöstern. Tillsammans med deras anhöriga utgör de i dag runt fyra miljoner. Palestiniernas krav att alla ska få återvända till sina områden i Israel har länge varit helt orealistiska. Men enligt Trumps fredsplan får ingen återvända. Palestinierna kammar noll.

Foto: Alex Brandon / AP
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och President Donalds Trump talade båda två.

Den enda punkt där palestinierna får något överhuvudtaget är att de av städer och samhällen på Västbanken får rätten att bilda en egen, demilitariserad stat. Men den är inte sammanhängande eftersom den bryts upp av judiska bosättningar överallt.

En schweizerost mer än en stat.

Palestiniernas utlovas 50 miljarder dollar i investeringar. Men i motsats till vad Trump tror är det inte sannolikt att palestinierna går att köpa.

Föga förvånande har ledande palestinska företrädare redan avfärdat Trumps fredsplan. De vill överhuvudtaget inte ha med den att göra. Palestinierna har sedan länge brutit de officiella förbindelserna med Trump-administrationen.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu stod vid Trumps sida när planen presenterades och smickrade hejdlöst presidenten. Men ingen representant för palestinierna var där. Det säger egentligen allt.

Att fredsplanen läggs fram just nu är ingen slump.

Foto: Alex Brandon / AP
Trump vinkar adjö till pressen.

President Donald Trump gör allt han kan för att rikta bort sökarljuset från riksrättsrättegången som pågår mot honom just nu.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu befinner sig i en ännu mer prekär situation. Bara timmar innan fredsplanen lades fram åtalades Netanyahu för korruptions- och mutbrott på hemmaplan. Samtidigt gav han upp sina försök att förmå det israeliska parlamentet att ge honom åtalsimmunitet.

Planen blir därför ett sätt för Trump att hjälpa sin allierade Netanyahu att ändå bli omvald i valen som hålls i mars.

Fredsplanen är ännu ett sorgligt exempel på när president Trump slår på stora trumman och påstår at han har löst ett av världens stora problem när konflikterna i själva verket är precis lika olösta som tidigare.

Med sin fredsplan för han inte Israel och palestinierna en enda tum närmare fred. Snarare lägger han ut nya hinder för att få ett slut på den blodiga konflikten.

Foto: Alex Brandon / AP
Trump och Netanyahu lämnar presskonferensen.

avWolfgang Hansson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM