Mejla

Natalia Kazmierska

Jenny, 27, blev uthängd av högerextrem ”skampatrull”

Sverigevännernas hat mot kvinnors selfies påminner om extrema sharialagar

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De vill ha en svensk hederskultur och tycker att kvinnor som klär sig utmanande ska fördömas.

Sällan har det blivit så tydligt hur nära extremhögern står det tokreligiösa kvinnohatet som med ”Skampatrullen”.

Jenny, 27 år, trakasseras på sociala medier på grund av sina selfies.
Jenny, 27 år, trakasseras på sociala medier på grund av sina selfies.

Småbarnsmamman Jenny, 27, en säljare från Stockholm, har drygt 6 000 Twitterföljare och lägger ofta ut bilder på sina katter. Ibland även självporträtt, selfies, i underkläder, träningstopp eller linne – och detta har nu upprört arga svenska män, samt vissa kvinnor, med kopplingar till extremhögern.

De senaste dagarna har hundratals sociala medier-konton varit upptagna med att fördöma och hänga ut Jennys och andras bilder som opassande för en ”svensk kvinna”.

– Det har väl inte varit så jättekul. Det känns obehagligt, för det handlar ju uppenbarligen om människor som inte har några spärrar, säger Jenny.

Extremisterna som kallar sig ”Skampatrullen”, har fått stor spridning på sociala medier. Själva beskriver de sitt mål som att upprätta en svensk hederskultur, fördöma dekadent beteende och få kvinnor som ”horar ut sig” att skämmas offentligt – ”för folkets bästa”, enligt en sajt som av Expo beskrivits som vit makt-rörelsens pr-organ.

Att begreppet hederskultur för tankarna till fruktansvärda dåd och inskränkningar i flickors och pojkars liv verkar inte vara något problem, tvärtom.

För Jenny själv, och många som stöttat henne de senaste dygnen, är det ingen stor grej att visa sin kropp lättklädd på sociala medier.

– Jag har hatat min kropp i många år och skämts för att jag har ärr efter självskadebeteende. Därför är det viktigt för mig att få vara fin på bilder och visa hur min kropp verkligen ser ut, utan att sexualisera, säger hon.

Hon har anmält flera inlägg till Twitter, men en del är fortfarande kvar, flera dagar senare.

– Jag har distans till alltihop. Men någon som hade mått sämre kanske skulle tagit de här påhoppen hårdare.

Enligt ”Skampatrullens” anhängare är det just kvinnors vulgära selfies som är det stora problemet. Barn och män som ser sådana oanständiga bilder far illa, påstår man i en podd producerad av så kallad ”nordisk alternativhöger”; istället borde kvinnor lägga ut trevliga familjebilder.

Precis som religiösa extremister hyser radikala Sverigevänner nämligen en idé om att kvinnor kånkar runt på familjens heder, och därför bör skyla sig från andras blickar.

Det är en moralism så medeltida att de ironiskt nog påminner om IS-anhängare. Skillnaden är väl att extremhögern kräver lydiga kvinnor i folkdräkt och blommig långkjol istället.

Publisert:

LÄS VIDARE