Mejla

Oisin Cantwell

Politikerna är själva ansvariga för att straffen för knarkbrott sjunkit

Publicerad:
Uppdaterad:

En besynnerlig debatt har brutit ut efter ett ”avslöjande” om att straffen för narkotikabrott har sjunkit.

De politiker som har drabbats av högt blodtryck och fräser och gläfser tycks ha glömt vad de själva beslutade om för bara några år sedan.

Foto: Christine Olsson/TT
Tullverket visar upp tullbeslag.

Den kriminalpolitiska debatten påminner stundom om scenen i filmen ”Life of Brian” där en kättare ska stenas till döds, gräl bryter ut och alla till slut slänger sten på alla.

Det senaste exemplet på detta fenomen inleddes med att Nyheterna i TV4 i tisdags granskade narkotikastraffen och i upphetsade ordalag påstod sig avslöja att de har sjunkit radikalt de senaste åren.

Andra medier hakade på, justitieminister Morgan Johansson harklade sig nervöst och sa att översyn av lagen pågår, moderaten Johan Forsell klagade i tv på att regeringen är för långsam, kristdemokraten Andreas Carlson insinuerade på Twitter att Högsta domstolen bär skulden för nuvarande eländiga ordning och sverigedemokraten Adam Marttinen krävde återgång till forna tideras straffmätning.

Så vad handlar all denna uppståndelse om? Låt mig ta det från början.

I ett antal domar 2011 gjorde Högsta domstolen ett ställningstagande rörande narkotikabrotten i ett antal domar.

Det gjorde justitieråden alldeles rätt i. Praxis hade utvecklats i eländig riktning och folk dömdes enligt tabeller som inte tog hänsyn till omständigheter i det enskilda fallet.

Kokain? Storleken på innehavet var mycket viktigare än om du tänkte sniffa själv eller langa åt skolbarn. Ett passivt innehav av ett parti heroin i källaren åt en strulig kompis? Värre än en rå överfallsvåldtäkt eller dråp.

HD nyanserade galenskapen, vilket ledde till kraftigt sänkta påföljder i många fall.

Det här något aktivistiska tilltaget resulterade i en hel del ståhej i tidningar, radio och tv då det begav sig. Särskilt mycket till avslöjande är med andra ord inte fyrans granskning.

Att detta är gammal skåpmat vet givetvis de politiker som nu larmar och gör sig till. De sitter alla i justitieutskottet och har förhoppningsvis koll på läget.

Och inte nog med det. De nämner inte att de har haft ett gyllene tillfälle att ta lymlarna i Högsta domstolen i örat.

Riksdagen beslöt nämligen 2016 att införa brottet synnerligen grovt narkotikabrott. Syftet var att parera den straffrättsliga utvecklingen inom området.

I propositionen som låg till grund för den nya lagen accepterades 2011 års domar.

Klagade Moderaterna? Invände Kristdemokraterna? Krävde Sverigedemokraterna återgång till gamla straffnivåer?

Som ni förmodligen redan har listat ut sades inte ett knyst. Förändringen klubbades av en enig riksdag och justitierådens praxis blev lag.

Det är med andra ord politikerna som bär det fulla ansvaret för den nuvarande situationen.

Antingen förstår det inte detta. Eller så låtsas de inte begripa. Inget av alternativen är smickrande.

avOisin Cantwell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM