Mejla

Oisín Cantwell

Publicerad:

19-åringen som tros vara inblandad i mordet i Malmö kan snart vara fri igen

Publicerad:

Att en man har häktats som misstänkt för inblandning i mordet i Malmö är givetvis ett viktigt steg framåt i utredningen.

Men bevisen tycks inte vara särskilt starka och mannen kan mycket väl vara på fri fot snart igen.

Redan av den häktningsframställan som åklagare Anna Palmqvist i morse lämnade in till Malmö tingsrätt framgick mellan raderna att styrkan i indicierna kunde varit starkare.

Åklagaren ville i första hand att den anhållne 19-åringen skulle häktas som på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord på kvinnan, mordförsök på hennes man och vapenbrott.

Men hon garderade med den svagare misstankegraden, skäligen misstänkt. Och det var det sistnämnda yrkandet som tingsrätten kunde acceptera.

Det innebär att utredarna får en vecka på sig att stärka misstankarna i stället för två. Det krävs å ena sidan inte särskilt mycket för att få till stånd en häktning av detta slag, men domstolar brukar å andra sidan inte ha särskilt stort tålamod med svag bevisning och tycker inte om att hålla människor inlåsta på bräcklig grund.

Mannen, som nekar till brott. kan mycket väl vara på fri fot snart igen. Märkligare saker har hänt.

19-åringen är inte misstänkt för direkt inblandning i mordet. Han är nämligen åtalad i ett stort knarkmål och satt i en rättssal då det begicks. Starkare alibi än så går inte att tänka sig.

Men givetvis kan han ändå vara inblandad på ett eller anat sätt.

Och bevisningen tycks i allt väsentligt handla om att mördarna flydde i en bil som han äger.

Det är förvisso bestickande, men ingenting som ens är i närheten av tillräckligt för fällande dom för inblandning i det gräsliga brottet.

Gärningsmännen kan ju ha fått låna bilen utan att berätta vad den skulle användas till. De kan också ha stulit den. Det misstänkta mordvapnet hittades i bilen, men det innebär inte att det är knutet till 19-åringen.

Med alla dessa reservationer nämnda är dagens besked från Malmö tingsrätt givetvis ett steg framåt för utredarna. De vet var de har en person som de tror är inblandad i mordet. De kan i lugn och ro förhöra honom.
Och om han nu är skyldig å har han ingen möjlighet att fly eller förstöra bevis.

Det verkar över huvud taget som att polisen har ett bättre utgångsläge än vad som för det mesta är fallet vid dödliga uppgörelser i kriminella miljöer.

Bara 23 procent av dessa mord har klarats upp de senaste åren, men de har i regel också varit betydligt bättre planerade än vad detta har varit.

Polisen jagar två skyttar och deras chaufför. Ingen av dem var maskerade. Vittnen har sett dem.

Dessutom eldade de upp sin flyktbil i ett område där det fanns gott om människor.

Mordet, som troligen har att göra med den nu döda kvinnans mans kriminella bakgrund att göra, tycks inte ha varit särskilt väl planerat.

Det är en stor fördel för polisen.

Advokat Therese Ståhlnacke.
Foto: MIKAEL NILSSON
Advokat Therese Ståhlnacke.
1 av 4 | Foto: Mikael Nilsson
1 av 7 | Foto: KRISTER HANSSON
Småbarnsmamman hedras med blommor och ljus.

Av: Oisín Cantwell

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: