Mejla

Lena Mellin

Väljarna är värda någon bättre än Lövin

MP-ministern har sett ut som om hon bara motvilligt gått till jobbet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Isabella Lövin har fattat helt rätt beslut. De senaste åren har hon sett ut som om hon mot sin vilja släpat sig till jobbet som språkrör och klimatminister.

Väljarna är värda någon bättre.

Isabella Lövin ägnade sig inte åt politik förrän hon redan var en etablerad journalist med Stora journalistpriset i bagaget för boken ”Tyst hav”, om fiskdöden och Östersjön.

Kanske låg det henne i fatet. I alla händelser har hon inte sett ut som hon trivts på jobbet som vice statsminister, miljö- och klimatminister och som språkrör för sitt parti. Det har hon varit de senaste fyra åren.

Hon har faktiskt gett intrycket av att hon högst motvilligt släpat sig till jobbet och att hon där inte alls sysslade med sitt största intresse utan med något urtrist.

Därför gör Isabella Lövin helt rätt när hon nu meddelar att hon lämnar politiken helt. Varför fördystra sitt liv om man kan ägna sig något som är roligare?

Om Isabella Lövins kärlek till väljarna varit sval så har väljarnas relation till henne inte heller karaktäriserats av ett klappande hjärta. Enligt Aftonbladet/Demoskops senaste mätning av väljarnas förtroende för partiledarna var det bara 14 procent som hade stort eller mycket stort förtroende för henne. Det har legat så lågt ända sedan hon valdes till språkrör. Bara förtroendet för L-ledaren Nyamko Sabuni var ännu lägre.

Finansmarknadsminister Per Bolund valdes till sitt partis språkrör förra året. Kombinationen Lövin-Bolund har inte varit så lyckad. Båda tycks tyngas av allvaret, ler sällan, ser ut som det är besvärligt och pratar långsamt. Hans nya kvinnliga parhäst bör ha ett annat, lite frejdigare, temperament.

Lövins efterträdare som kvinnligt språkrör bör alltså se ut som hon gillar sitt jobb och att hon är engagerad. Men dessutom måste hon vara intresserad av och kunnig i miljöfrågor. Miljöpartiet har inte råd att vara utan ett språkrör som sysslar med dessa frågor i regeringen, i alla fall inte så länge de är ett regeringsparti.

Av dem som nämns i efterträdarspekulationerna är det inte någon som passar in på den beskrivningen. Varken förre partisekreteraren och nuvarande kulturministern Amanda Lind, nuvarande partisekreteraren Märta Stenevi eller jämställdhetsminister Åsa Lindhagen. En som inte nämns, men som inte heller passar in på beskrivningen, är Maria Ferm, tidigare språkrör för Grön ungdom, gruppledare i riksdagen och i dag statssekreterare.

Det återstår exakt två år till nästa riksdagsval och med tanke på det är Isabella Lövins tidpunkt att avgå välvald. Hennes efterträdare får ett år på sig att skola in sig i jobbet och ett år att bedriva valrörelse.

Med det i åtanke bör Miljöpartiet välja en person som har ett par års erfarenhet av toppolitiken. Och som helst redan är lite känd för väljarna. 4-procentsspärren låg hotande nära för riksdagens minsta parti redan i förra valet.

Men var finns denna goda karamell? Oklart. Däremot står det klart att de gröna behöver någon som är ett draglok. Annars kan de ramla ur riksdagen 2022.

​Isabella Lövin

Löven är 57 år och inledde sin yrkesbana som journalist. 2007 belönades hn med Stora journalistpriset för boken ”Tyst hav”.

Året därpå blev hon medlem i Miljöpartiet och ytterligare ett år senare, 2009, valdes hon in in som en av två MP-ledamöter i EU-palmecentret. ​

I samband med valet 2014 blev hon minister. Hon har hela tiden i regeringen sysslat med klimatfrågor på ett eller annat sätt.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE