Oisín Cantwell

Sms:en kan bli svåra att förklara för Percy Nilsson

Affärsmannen riskerar fängelse för grovt insiderbrott

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Percy Nilsson (till höger) med sitt ombud Lars Kruse, Skånes skickligaste brottmålsadvokat.
Percy Nilsson (till höger) med sitt ombud Lars Kruse, Skånes skickligaste brottmålsadvokat.

Sång- och dansmannen Percy Nilsson dök i morse upp i Stockholms tingsrätt i skäggstubb och den slags lediga klädsel som signalerar självförtroende.

Den skånske affärsmannen riskerar fängelse för aktiemygel, anklagelser som han, möjligen inte överraskande, nekar till.

Så varför är denne färgstarke och kontroversielle estradör än en gång i blåsväder?

 

Åklagarna Pontus Hamilton och Jonas Myrdal påstår att en mångmiljonär från södra Sverige tipsade Nilsson om att ett bud skulle läggas på fastighetsbolaget Victoria Park.

Percy Nilsson svarade i ett sms med en tumme upp och köpte aktier för över tre miljoner dagen innan ett pressmeddelande om att en tysk jätte köpt upp bolaget skickades ut.

Grovt insiderbrott, om anklagelserna visar sig gå att leda i bevis. Det är nämligen inte tillåtet att använda information som inte är känd för allmänheten för att tjäna pengar eller undvika förluster på aktiehandel.

 

Sal 28 är modern, den ligger i det gamla Rådhusets inglasade innergård, en arkitektoniskt smakfull och lyckad lösning då byggnaden blev för liten för att härbärgera alla mål, advokater trängs på rad efter rad.

Förhandlingen gick in på den tredje av nio veckor då Nilsson och mångmiljonären i dag gjorde entré, de är två av 14 åtalade i en av de största härvorna i sitt slag i Sverige.

En lika brottsmisstänkt som segerviss Percy Nilsson i Stockholms tingsrätt.
En lika brottsmisstänkt som segerviss Percy Nilsson i Stockholms tingsrätt.

Rättegångarna i de övriga salarna puttrar på, högt och lågt, ett krigsbrott här och en rattfylla där, i just detta mål ägnades morgonen åt åklagarnas redovisning för hur brottet ska ha gått till och för hur bevisningen ser ut.

På en skärm kom och gick information, kvartalsrapport, det sålda fastighetsbolagets ägarförteckning, sms som skickats fram och tillbaka.

Inte minst dessa mess är intressanta. Insidermål bygger ofta på indicier, information som har överförts muntligt mellan skål och vägg, men här finns skriftlig information.

 

Nilsson såg ut att lyssna förstrött och viskade då och då i örat på sitt ombud, Lars Kruse, Skånes skickligaste brottmålsadvokat.

Har den lättsamma inställningen någonting att göra med att byggmästaren och entreprenören har viss vana vid att befinna sig i en rättssal?

För 15 år sedan eller så dömdes han till ett års fängelse av tingsrätten för skattefusk i Malmö Redhawks, ishockeyklubben där han var ordförande.

Men hovrätten friade honom, en framgång han stilenligt firade med kött och ett bättre rödvin.

Värre gick det då han ställdes inför rätta för att ha ilsknat till på trudelutten från en Hemglassbil och punkterade ett av däcken med borrmaskin.

Under rättegången hävdade Nilsson att melodin äventyrade hans frid och hälsa, en argumentation jag sympatiserar med, de där förbannade glassbilarna är en sanitär olägenhet som ett civiliserat land borde förbjuda, men domstolen köpte givetvis inte den kreativa invändningen om nödvärn.

100 000 kronor i böter för skadegörelse, ett straff som dock nog inte var alltför ekonomiskt betungande.

 

Hur går det då denna gång?

Ingenting är så vanskligt som att tippa utgången i ett brottmål av detta slag. Jag har ingen aning.

Det vi kan konstatera är att ekobrott ofta är svåra för åklagare. De ställer krav på pedagogiskt framförande.

En nämndeman behöver inte få förklarat för sig vad ett bankrån är. Komplicerade, närmast abstrakta, transaktioner är en annan sak.

Detta fall är dock enklare och tydligare än vad som är vanligt i genren. Och som sagt, sms som kan bli svåra att förklara bort finns.

Genom advokat Kruse har Percy Nilsson förklarat att beställningen på aktierna gjordes i god tid före dessa meddelanden skickades. Om så är fallet har inte heller brott begåtts.

 

Strax efter klockan 10 var det dags för dagens första paus. Advokater strömmade småpratande ut ur salen.

Morgontidningarnas näringslivssidor intresserade sig för fallet då åtal väcktes, men journalistik är en rastlös jakt på nya berättelser och så här långt in i rättegången är inte ekonomireportrarna på plats.

Jag frågade Percy Nilsson om han ville ge Aftonbladet en kommentar. Han log vänligt och svarade någonting i stil med att han kommer att uttala sig, men först efter domen.

Ja, att denne rabulist förr eller senare kommer att berätta vad han tycker om härvan behöver vi inte tvivla ett ögonblick på.

Publisert:

LÄS VIDARE